Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck har tidigare gjort kortfilmer ihop. ”Hopptornet”, om att hoppa från tian när andra ser på, och ”Studio fem”, om vad som händer mellan påannonserna i Aktuellt när tv-publiken inte ser.
”And the king said, what a fantastic machine!” handlar även den om att ha en blick på sig: kameralinsen.
– Så fort det kommer in en kamera i ett rum så kommer man förhålla sig till den. Man vill prestera inför den. Det är otroligt mänskligt, säger dokumentärfilmaren Axel Danielson.
Nya tekniken blir tidsfördriv
Filmen är helt baserad på arkivmaterial – från de första fotografierna på 1800-talet, till den uppsjö av klipp som finns på Youtube. I arbetet med dokumentären har de upptäckt en sak som ständigt återkommer:
– Varje gång det har uppstått en ny teknik – nu kan bilden röra på sig, eller nu kommer ljudfilmen, eller tv:n, eller internet – så finns det väldigt stora förhoppningar om att det här verktyget kommer föra oss samman som människor, säger Axel Danielson.
– Men så finns det alltid intressen, oftast ekonomiska intressen, som gör att vi istället hamnar i förströelse. Och om man lägger till algoritmer på det så hamnar man ju i att man scrollar och att det helt plötsligt har gått tre timmar, säger han.
Selfies är en ekonomi
Filmen består av en rad klipp som är bakom kulisserna. Istället för att visa upp det som publiceras, visar de hur det ser ut utifrån när till exempel personer poserar för bilder till Instagram eller dansar till Tiktok-klipp.
– Det är fem stora bolag som tjänar jättemycket pengar på att vi tar bilder på oss själva som vi laddar upp. Och det är också så att vissa bilder funkar bättre än andra. Det pushar oss till att bete oss lite dumt ibland, säger han.