Myntkabinettets mynt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet sammanfattas turerna kring de stulna och sedan sålda mynten på en minut. Foto: Polisen

Tidigare anställd på Kungliga myntkabinettet döms till skadestånd för stulna mynt

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare anställd döms att betala 1,5 miljoner i skadestånd i ett uppmärksammat myntstöldsfall på Kungliga myntkabinettet.

Se en sammanfattning av hur stölderna upptäcktes och hur de rättsliga turerna sett ut i klippet ovan.

2019 väcktes åtal mot en tidigare anställd på Kungliga myntkabinettet, i dag Ekonomiska museet, om grovt häleri. Han anklagades för att ha stulit och sålt olika mynt till ett värde av 3,7 miljoner kronor på auktion.

Mannen, som nekar till brott och menar att han ärvt mynten, friades i tingsrätten och senare i hovrätten. Med hänvisning till att preskriptionstiden gått ut, då mannen införskaffat mynten tio år innan han delgavs misstanke.

Döms till skadestånd

Den friande domen överklagades av Statens historiska museer och HD tog upp den 2023. Högsta domstolen slog då fast att han kan bli skadeståndsskyldig.

Svea hovrätt meddelade under onsdagen att den tidigare anställda ska betala 1 576 000 kr jämte ränta i skadestånd.

Statens historiska museer yrkade för ett skadestånd som motsvarar de försvunna mynten, dvs nästan 4 miljoner kronor.

”Slående”

I domen framgår även att domstolen finner det ”slående” att så många av de mynt som mannen sålt är av samma typ som saknas från museet.

Att skadeståndet inte blir högre beror på att man inte anser det fastställt att alla de hundratals mynten faktiskt tillhört museet.

Familjerubel och amerikanska dollar från 1800-talet

En sällsynt familjerubel från den ryska tsarfamiljen, ett mynt från vikingatiden och amerikanska dollar från 1800-talet är några av de mynt som saknas från Kungliga Myntkabinettet.

SVT har sökt mannen som inte vill kommentera domslutet.

Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettet

Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettet är ett svenskt museum för ekonomisk historia.

Museet ingår i myndigheten Statens historiska museer, och har verksamhet inom svensk penning- och finanshistoria samt medaljkonst.

Samlingarna omfattar mynt och andra betalningsmedel samt medaljer och andra föremål kopplade till numismatik eller finanshistoria.

Museet som är ett av de äldsta i Sverige hette tidigare endast Kungliga myntkabinettet, men bytte namn under 2020, i samband med att museet flyttade till samma lokaler som Historiska museet på Narvavägen i Stockholm. Museet låg tidigare på Slottsbacken i Gamla stan i Stockholm.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.