Det interimistiska beslutet – som gäller från den 30 oktober till dess att domen vinner laga kraft – innebär att Telia åläggs att hindra sina kunders tillgång till sajterna Pirate Bay, Dreamfilm, Nyafilmer och Fmovies.
– Vi är förvånade över beskedet och vi ska nu analysera beslutet för att ta ställning till om vi ska överklaga, säger Iréne Krohn, Telias presschef.
– Vi anser att lagstiftare och domstolar ska göra bedömningen. Vi operatörer varken kan eller vill bestämma vad som finns på internet.
Liknande dom 2017
Beslutet vilar mot Patent- och marknadsöverdomstolens dom mot Bredbandsbolaget i februari 2017 om att blockera Pirate Bay och Swefilmer.
”Beslutet var väntat och följer gällande rättsläge. Nu är det hög tid att Telia tar samma ansvar i Sverige som man redan gör i Danmark och Norge”, säger Per Strömbäck, sakkunnig på Film- och tv-branschens samarbetskommitté, i ett pressmeddelande.
Jon Karlung på Bahnhof, som gärna tar ställning för nätfrihet, är mycket kritisk mot Telia-beslutet. Han kallar det ”rättsröta” och anser att domstolen går Hollywoods och antipiratlobbyns ärenden.
– Det är en specialdomstol utan trovärdighet som företräder ett särintresse, säger han.
”Förstör internets kärna”
Karlung menar att internetleverantörerna endast är budbärare och att det är orimligt att företagen ska ta ansvar för vad som förmedlas på internet.
– Allt som är dåligt på internet ska blockeras, och kommer man inte åt källan ger man sig på operatören. Dels fungerar det inte riktigt tekniskt och principiellt kan man inte bygga ett filter för allt man ogillar på internet. Man förstör internets kärna, att fritt kunna kommunicera.
Stämningen mot Telia
Bakom stämningen ligger en allians av film- och underhållningsbolag: Svensk Filmindustri, Nordisk Film, TV4, C More, Bob Film Sweden, GF Studios, Stella Nova Film, Sweetwater Production, Disney Enterprises, Paramount, Columbia, Twentieth Century Fox, Universal City och Warner Bros.
Patent- och marknadsdomstolens beslut innebär att Telia åläggs att hindra sina kunders tillgång till Pirate Bay, Dreamfilm, Nyafilmer och Fmovies. Domen kan överklagas till Patent- och marknadsöverdomstolen.
Avgöranden i den högre instansen är däremot som huvudregel inte möjliga att överklaga. Men i vissa fall kan Patent- och marknadsöverdomstolen tillåta att ett avgörande går vidare till Högsta domstolen. Då måste även HD ge prövningstillstånd.
I fallet med Bredbandsbolaget 2017 gavs inget prövningstillstånd.
Källa: TT