Framtiden är nu, i alla fall utifrån uppsatsskrivande mått mätt.
Det AI-baserade chattverktyget ”ChatGPT” har den senaste tiden fått stor uppmärksamhet då det på kommando kan generera svar på frågor och sätta ihop välformulerade resonemang, även i akademiska sammanhang. Tjänsten lanserades i början av december och har sedan dess fått över en miljon användare enligt medgrundaren Sam Altman.
Explosionen i popularitet har lämnat UKÄ utan handlingsplan.
– Det här är helt nytt så vi har självklart inte hunnit utveckla någon plan för det här, säger Pontus Kyrk, verksjurist, till Kulturnyheterna.
Hade fått bra betyg i skolan
Till The Guardian berättar Dan Gillmor, professor i journalistik vid Arizonas universitet, att han bad roboten göra en uppgift som Gillmor vanligtvis ger sina studenter, nämligen att skriva ett brev till en släkting om hur man håller sig säker på internet.
Roboten gav i sin tur bland annat råd om hur man kontrollerar en webbsidas legitimitet, ett svar som enligt Gillmor hade gett studenten ett bra betyg.
Men Kyrk ser inte verktyget som ett verkligt hot ännu, då det fortfarande är i sin linda. Men han menar att kraven på universiteten och UKÄ kan komma att förändras.
– Vi vet ju inte mer än vad många andra vet om det här, men blir det ett problem kommer vi åtgärda det i den mån vi kan, säger Kyrk.
– Lärosätena klarade av pandemin som var en revolutionerande företeelse så jag är säker på att man kommer klara av det här också.
Se mer av Kyrk om fusk-AI:n i klippet.
I klippet nedan lär du dig mer om ”ChatGPT” och hur det fungerar samt vad det finns för begränsningar.