Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex mäter årligen nivån av fri journalistik och yttrandefrihet. Erik Halkjaer är ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige. Foto: Melker Dahlstrand

Ny rapport: Coronapandemin ökar attackerna mot pressfriheten

Uppdaterad
Publicerad

Den pågående coronapandemin förstärker hoten mot fria medier världen över, och i flera länder ökar auktoritära regimer trycket mot journalistiken. Det varnar Reportrar utan gränser för i årets pressfrihetsindex.

Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex mäter årligen nivån av fri journalistik och yttrandefrihet i 180 länder. Den senaste mätningen, för 2019, släpptes på tisdagen. I samband med den varnar Reportar utan gränser för oroväckande konsekvenser av den pågående coronapandemin:

– Auktoritära regimer drar fördel av den pågående hälsokrisen. Den politiska debatten står still, allmänheten är överväldigad av situationen och demonstrationer eller protester är otänkbara, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige, i ett pressmeddelande.

Coronaviruset och kulturen

Flera länder mörkar virusspridningen

Flera länder tappar också placeringar i årets mätning, bland annat med anledning av sitt agerande under coronakrisen. Kina och Iran – som redan låg nära bottenplaceringen – tappar tre placeringar till plats 177 respektive 173. Båda länderna har censurerat omfattningen av virusutbrottet.

Irak (plats 162) stoppade nyhetsbyrån Reuters från att verka i landet i tre månader, efter de granskat landets smittspridning, medan Ungern (plats 89) infört en lag där journalister som sprider falsk information riskerar långa fängelsestraff.

Sverige i toppskiktet – men tappar

I toppskiktet är mycket sig fortsatt likt. Norge innehar åter igen förstaplatsen som bäst i världen på pressfrihet, medan Sverige går ner ett steg till en fjärdeplats. Bakom detta ligger växande trakasserier mot svenska journalister på sociala medier, enligt RUG.

Pandemin är inte det enda som hotar journalistiken 2020: RUG ser också ett ekonomiskt hot i form av fortsatta annonsras i medievärlden, och ett svikande förtroende för medier internationellt, bland flera andra risker.

- Journalistikens framtid hänger på hur vi hanterar de här kriserna. Coronapandemin illustrerar med all tydlighet de negativa faktorer som hotar allas rätt till trovärdig information, säger Erik Halkjaer.

Reportrar utan gränser pressfrihetsindex

Reportrar utan gränser har publicerat sitt årliga pressfrihetsindex sedan 2002. Indexet mäter nivån av mediefrihet i 180 länder och territorier och beaktar, förutom övergrepp som hot, gripanden och mord även oberoende, självcensur, juridiskt ramverk, transparens och infrastruktur. Indexet bedömer inte regeringens politik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet