Ny serie skildrar hur hiphop blev Sveriges största musikgenre

Uppdaterad
Publicerad

Från att ha varit övergiven och utdömd dominerar hiphop och rap topplistorna i Sverige idag. I serien ”När hiphop tog över” berättar artister och producenter om genrens resa det senaste decceniet.

Ett trettiotal hiphopartister och producenter som Stor, Silvana Imam, 23 och Sebbe Staxx medverkar i dokumentärserien. I fyra avsnitt berättar de hur det gick till när hiphopen blev Sveriges största musikgenre.

En ambition för skaparna av serien har varit att visa på mångfalden i genren.

– Vi vill visa hur rik den svenska hiphopen är. Vilken otroligt kreativ expansion det har varit under den här perioden och att det är mycket på det svenska hiphopträdet som inte har synts därför att gangsterrappen tagit så mycket fokus, säger seriens producent Thomas Jackson.

Svenska rappare har på senare år inte bara synts på topplistorna i Sverige, utan också i rättsalar och nyheter i takt med att gangsterrap blivit den dominerande genren.

”Ville lyssna på vad de faktiskt rappar om”

– Det finns debattörer och politiker som själva varit med och skapat problem med klassklyftor och segregering som sen pekar finger på artister som skildrar den verklighet som de själva har skapat, säger Thomas Jackson.

Vi har ju sett flera kopplingar mellan gängkriminella och gangsterrappare genom åren. Är det så konstigt att folk tycker det här är problematiskt?

– Det är absolut inte konstigt att folk tycker det är problematiskt. Det vi vill visa på är en större bild, säger han.

Serien fokuserar därför i hög grad på musiken.

– Vi ville lyssna på vad de faktiskt rappar om. Då kommer man också få ut mycket av den fantastiska samhällsanalys som finns i genren.

”När hiphop tog över” har premiär i SVT 1 och på SVT Play den 22 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.