Ny rapport: Sveriges museer har återhämtat sig efter pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges museer har återhämtat sig efter pandemin och besöksantalet är nu på samma nivå som innan pandemin, visar nya siffror.

– Museerna mår bättre än vad de gjort på ett tag, säger Erik Vestin, statistiker på myndigheten för kulturanalys.

Enligt myndigheten för kulturanalys årliga statistik har landets museer återhämtat sig efter pandemin. Under 2022 var besöken på svenska museer uppe i samma nivåer som innan pandemin.

– 2022 var det första året sedan 2019 som museerna haft möjlighet att bedriva sin verksamhet under mer normala förhållanden under hela året, säger Erik Vestin, statistiker vid Kulturanalys, till SVT Kulturnyheterna och konstaterar:

– Museerna mår bättre än vad de gjort på ett tag.

Miljontals museibesökare

Statistiken innefattar 581 svenska museer. Störst återhämtning syns i just besökarantalen, under 2022 gjordes hela 26,9 miljoner museibesök i Sverige – vilket är en ökning med 119 procent jämfört med föregående år. Det är inte mer än innan pandemin, men drygt 90 procent i jämförelse med 2019.

Även museernas publika aktiviteter som vandringar, visningar och konserter ökade ifjol och är nu tillbaka på samma nivå som innan pandemin.

– Vi kunde se en fördubbling av många aktiviteter, och på somliga närmare en tredubbling, jämfört med hur de var 2020. Filmvisningar till exempel var det tre gånger så många på de centrala museerna 2022 jämfört med 2020.

Följer trenden

Fler besökare är lika med klirr i kassan. Under 2022 ökade Sveriges museers intäkter med sju procent och de samlade kostnaderna med åtta procent i jämförelse med föregående år. En ”historisk” ökning enligt Myndigheten för Kulturanalys

– Museernas samlade intäkter har under långt tid följt en ökande trend, och den trenden bröts under pandemin. Men 2022 är man tillbaka i det mönstret, säger Erik Vestin.

Besöksantalet för 2023 kan däremot komma att se annorlunda ut menar Erik Vestin då frientrén slopades vid årsskiftet.

En siffra som inte rört sig lika drastiskt under pandemin i jämförelse med före och efter är andelen personal, men en liten återhämtning kan konstateras även här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.