Skådespelarna från humorprogrammet Pistvakt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur svenskar ändrat sin attityd till dialekter – ny studie visar. Foto: Henrik Montgomery

Ny undersökning: Svenskar mer positiva till dialekter

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en undersökning som nyligen genomförts av Novus, på uppdrag av Språktidningen, är dialekter på väg tillbaka.

– Om man jämför med den första halvan av 1900-talet så är det en kraftig attitydförändring, säger Anders Svensson, chefredaktör Språktidningen.

Enligt undersökningen gillar 57 procent av svenskarna sin dialekt, en inställning som enligt Anders Svensson inte alltid varit en självklarhet.

– Förr var de många som försökte göra sig av med sin dialekt. De motarbetades i skolan, hördes inte i offentligheten och en del kanske till och med skämdes. Så det är härligt att vi ser en förändring i attityd på senare år, säger Anders Svensson.

Enligt Anders Svensson finns det flera anledningar till att de flesta är positivt inställda till dialekter.

– Dialekter skapar anknytning, en identitet. Däremot så är dialekter inte lika utmärkande längre. De är lite rundare, mindre extrema vilket kanske också gör de mer anpassningsbara och accepterade, säger Anders Svensson.

”Målgrupp som sticker ut”

Enligt studien är kvinnor i åldrarna 18 till 34 år minst förtjusta i dialekter. Över 30 procent svarar att de inte har någon dialekt och 14 procent svarar att de ogillar sin egen. Motsvarande siffror i riket ligger på 19 respektive 6 procent.

– Generellt kan man säga att unga kvinnor är lite mer stadstillvända. Man kanske planerar att flytta till en större stad och därav tonar ner sin dialekt, säger Anders Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.