”Det finns en utbredd oro för att falska nyheter kan påverka politiskt, ekonomiskt och socialt välmående”, står det i den senaste upplagan av den välrenommerade tidskriften Science. Det handlar om en undersökning gjord av forskare vid Massachusets Institute of Technology, som grundar sig på 126 000 twitterinlägg från tre miljoner människor mellan 2006 och 2017.
Studien visar att falska nyheter sprids mer och snabbare än sanna nyheter på Twitter. Det är 70 procent mer sannolikt att osanningar retweetas än nyheter som är sanna. Falska nyheter sprids även sex gånger snabba än sanna, och allra snabbast sprids falska politiska nyheter.
Det är vi människor, snarare än programmerade botar, som far med osanningar visar studien. Forskarnas förklaring är att det är suget efter uppseendeväckande nyheter som gör de falska historierna mer populära att sprida.
Kan vara annorlunda i Sverige
Men i det svenska forskningsprojektet Nyhetsvärderaren, som låtit 6000 ungdomar granska sina nyhetsflöden i mobilen, visar sig inte samma resultat.
– Det vi har empiriska data på är framförallt unga användare som får sina nyheter från olika digitala källor. Twitter är inte särskilt stort bland dem, men den information som unga delar med varandra där är ganska trovärdig. Så det är ganska stor kontrast till vad den amerikanska studien visar, säger forskaren Thomas Nygren till Vetenskapsradion.