Olympiska spelens produktionsbolag har utvecklat nya riktlinjer för fotografer för att motverka sexism.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olympiska spelens produktionsbolag har utvecklat nya riktlinjer för fotografer för att motverka sexism. Foto: Ross Swanborough

Nya riktlinjer för TV-fotografer på OS – ska motverka sexism

Publicerad

Produktionsbolaget för de Olympiska spelen har utvecklat nya riktlinjer för TV-fotografer för att motverka stereotypa och sexistiska bilder.

– Kameramännen måste göra sig av med sin omedvetna sexism, säger Yiannis Exarchos, chef på produktionsbolaget.

Olympiska spelen i Paris 2024 kommer gå till historien som det första OS där lika många manliga som kvinnliga idrottare tävlar.

Samtidigt har nu TV-produktionen för de olympiska spelen tagit fram nya riktlinjer för att fotografer ska undvika att filma manliga och kvinnliga idrottare på olika sätt. Det säger chefen för de Olympiska spelens produktionsbolag, Yiannis Exarchos, på en presskonferens under söndagen.

OS i Paris 2024

– Vi har i detalj jobbat med vad det innebär att visa upp män och kvinnor på ett jämställt sätt. Jag ser tyvärr fortfarande att vissa evenemang är filmade på ett sätt så att man kan identifiera stereotyper och sexistiska synsätt, säger Yiannis Exarchos och fortsätter:

– Kameramännen måste göra sig av med sin omedvetna sexism. Kvinnor är där för att de är elitidrottare, och de borde visas upp på samma sätt som manliga elitidrottare visas upp.

Utbildat 70 kvinnliga TV-fotografer

Under söndagens presskonferens framhöll Yiannis Exarchos att för att uppnå jämställdhet mellan könen under OS, så måste även de Olympiska spelens ledning vara jämlik.

– Jag har inga problem att säga att sportsändningsindustrin är bland de svagaste på den här fronten, och vi måste göra något för att ändra på det, säger han.

Exarchos menar också att när produktionsbolaget först grundades 2001 var uppdelningen mellan könen inte bra, med ett snitt på 80 procent män och 20 procent kvinnor.

– Nu är det 47 procent kvinnor och 53 procent män bland våra fastanställda, säger han.

Inför årets OS har produktionsbolaget även sjösatt initiativ som fokuserar på mer tekniska positioner. Bland annat har de utbildat 70 kvinnliga tv-fotografer och dessutom jobbat med 1 200 lokala studenter för att ge dem praktiskt erfarenhet och insikt i hur de olympiska spelen sänds. Bland studenterna var 57 procent kvinnor.

– Den nya generationen av sportmedier i Frankrike kommer att vara en aning övervägande kvinnlig. Och det är en stor sak, säger Yiannis Exarchos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet