miss li tove lo laleh

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör låtskrivare och artisten Linn Koch-Emmery och Anna Sjölund, programming director på Svensk Live, om varför svensk musikindustri har svårt att bli jämställd. Foto: Claudio Bresciani /Björn Larsson Rosvall/Mickan Palmqvist/TT

Nya siffror: Färre kvinnliga låtskrivare på topplistan

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Stim minskar andelen kvinnliga låtskrivare på topplistan 2023 i jämförelse med året innan.

Mansdominansen inom den svenska musikindustrin ses även på chefspositioner som där majoriteten är män.

Det visar en kartläggning SVT Kulturnyheterna gjort.

Trots åratal av insatser för en mer jämställd bransch inom den svenska musikindustrin kvarstår mansdominansen. Det visar nya siffror från upphovsrättsorganisationen Stim.

Under 2023 var 13 av de 100 mest spelade låtskrivarna i Sverige kvinnor. Det är en minskning från 2022 års siffra som låg på 16 kvinnliga låtskrivare, och går att jämföra med 2013 – då siffran låg på samma som idag: 13 kvinnliga låtskrivare av 100.

– Det är jättetråkigt att det verkar som att det går åt fel hål, säger artisten och låtskrivaren Linn Koch-Emmery till SVT Kulturnyheterna.

Blir du förvånad?

– Jag skulle vilja svara ja ,men samtidigt nej.

Majoritet manliga chefer

Orsakerna är flera säger Linn Koch-Emmery och hon tror inte att det bara handlar om kön:

– Det är en ganska homogen grupp av människor som ägnar sig åt kulturutövning och låtskriveri generellt. Jag tänker att mycket bottnar i det – hur ska man få olika människor att våga, säger hon.

Även på toppskiktet är mansdominansen inom den svenska musikindustrin markant. Det visar en kartläggning SVT Kulturnyheter gjort som undersökt könsfördelningen bland chefspositioner på bland annat skivbolag, konserthus och operahus.

Anna Sjölund har arbetat i musikbranschen i långt över två decennier och hon ser ingen förändring på chefspositionernas mansdominans.

– Men det är många fler kvinnor som har stora starka positioner idag än för några år sedan, toppskiktet är dock fortsatt väldigt mansdominerat, säger Anna Sjölund, programming director på Svensk Live.

Vad beror det på?

– Det är en bransch man ofta är länge i, det är många som har varit länge på sin positioner och man behöver aktivt jobba med den frågan. Så länge det är män på de högsta positionerna så anställer man kanske mer män. Man anställer det man själv är, säger hon till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.