Foto: Rick Bowmer/TT/SVT

Rapport: Var tredje musiker på väg att lämna yrket

Uppdaterad
Publicerad

Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av coronapandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket.

Enkätundersökningen är gjord av Musikcentrum Riks, ett förbund som verkar för att stärka frilansmusikers situation, och har besvarats av 964 artister och musiker som är verksamma inom olika musikgenrer.

– Det visar en bra bredd av landets professionella utövare. Det är allt ifrån folkmusiker till hiphop-artister, från jazzare och indierockare till popstjärnor, säger Karin Inde som är nationell koordinator och verksamhetsledare i förbundet.

Det finns ingen aktuell siffra på hur många professionella musiker och artister det finns i Sverige totalt, men Musikcentrum Riks anger att antalet i tidigare undersökningar har uppskattats till cirka 6000.

Enkätsvaren visar att över 40 000 speltillfällen ställts in under 2020 för de svarande och att de har förlorat inkomster på sammanlagt 171 miljoner kronor. Musikcentrum Riks menar att siffrorna med all säkerhet skulle vara ännu högre om alla yrkesverksamma musiker i Sverige var inräknade.

En tredjedel på väg att lämna yrket som musiker

Förutom förlorade intäkter och inställda spelningar visar enkätsvaren också att många musiker har beslutat sig för att byta yrke.

– Det mest påtagliga är att en tredjedel av de professionella musikerna och artisterna överväger eller har redan bestämt sig för att lämna branschen eller byta yrke inom branschen, säger Karin Inde.

21 procent av de svarande anger att de redan har bytt eller planerar att byta bransch och 13 procent anger att de redan har eller ska byta yrke inom branschen.

– Den här yrkesgruppen står för innehållet i branschen. Sverige är ju ett av världens främsta musikexportländer och vi har en stat som har investerat stora summor i utbildning både vad gäller bredd och högre musikutbildning, det skulle vara ett otroligt resursslöseri om vi bara lät det gå förlorat, säger Karin Inde.

Nästan hälften av de svarande uppger att de inte har sökt något av de ekonomiska stöd som erbjudits i samband med coronapandemin.

– Både myndigheter och organisationer måste lägga i en växel till så att fler i den här gruppen får del av stöden, de som verkligen behöver det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.