Foto: TT/Pressbild Göteborgs universitet

Nytt akademikerupprop: ”Kräver att advokatutredningen offentliggörs”

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett tidigare protestupprop från över 200 forskare och akademiker inom litteratur- och språkforskning mot Svenska Akademien kommer nu ytterligare en misstroendeförklaring från hundratals forskare inom humaniora:

”Vi kräver att Svenska Akademien omvandlas grundligt och efterlever väletablerade grundprinciper om öppenhet och rättssäkerhet“, skriver över 400 forskare och akademiker i uppropet.

I den misstroendeförklaring mot Akademien, som publicerades i DN under torsdagseftermiddagen skriver 465 forskare och akademiker:

”Svenska Akademien befinner sig i en förödande och självförvållad kris som vi inom humanistisk, samhälls- och utbildningsvetenskaplig forskning i Sverige reagerat mycket starkt på. Vi kräver att Svenska Akademien omvandlas grundligt och efterlever väletablerade grundprinciper om öppenhet och rättssäkerhet: jävsregler ska följas vid utdelning av priser, anslag och bostäder, alla misstänkta brott ska polisanmälas och advokatutredningen offentliggöras.”

Krisen i Svenska Akademien

”Brist på transparens skadlig”

Andreas Önnerfors, docent i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet, är en av de 465 akademikerna som undertecknat uppropet. Han säger till Kulturnyheterna att det råder stort missnöje med hur Akademien har skötts – och att ledamöterna nu måste ta sitt ansvar.

– Kulturen med informell ekonomi och brist på transparens som finns inom Akademin har varit skadlig för humanistisk forskning och forskarsamhället i allmänhet, då gränserna är flytande. Det är skadligt om en central institution delar ut pengar och fördelar till personer och projekt där vi inte vet på vilka grunder det har skett.

Jämför med Macchiarini-skandalen

Enligt Andreas Önnerfors har den senaste tidens turbulens inom Akademien skadat förtroendet för humaniora, samhälls- och kulturvetenskap i samhället.

– Vi anser att endast en radikal reform av Akademien kan återställa förtroendet som gått förlorat på såväl nationell som internationell nivå. För precis som Macchiarini-skandalen skadade Karolinska institutet, så skadar detta vår forskning. Nu kräver vi att advokatutredningen offentliggörs, att medlemmarna tar sitt ansvar och att de eventuella brott som begåtts lagförs, säger han.

Den 16 april publicerade DN ett tidigare upprop som undertecknats av 228 svenska och internationella akademiker under titeln ”Misstroendeförklaring mot Svenska Akademien (litteratur- och språkvetare)”.

I uppropet uttryckte man stark oro över Akademiens trovärdighet och framtid efter den kris som drabbat institutionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet