Robyn, Carola och Zara Larsson Foto: TT

#närmusikentystnar – nytt artistupprop från musikvärlden

Uppdaterad
Publicerad

2192 kvinnor från hela musikbranschen har slutit sig samman i uppropet #närmusikentystnar.

I spåren av uppropen #Tystnadtagning och #visjungerut enas nu kvinnor inom musikbranschen i uppropet #närmusikentystnar, enligt DN.

2192 kvinnor har skrivit under uppropet, där man beskriver sexuella trakasserier och övergrepp inom musikbranschen:

Kampanjen #MeToo

”Det var inte länge sedan majoriteten av de som stod på scen var män. De som skrev om musik i tidningarna var män, de som hade maktpositioner på skivbolag, konserthus och rockklubbar var män. Män som hade tolkningsföreträde inom alla delar av musikbranschen... Men bakom kulisserna – eller det vi kallar backstage – vittnar artister, musiker, låtskrivare, musikstudenter, bolagsanställda, praktikanter och andra yrkesroller inom musikbranschen om övergrepp, sexuella trakasserier och sexistisk jargong”, skriver man i #närmusikentystnar.

Bland artisterna som skrivit under uppropet finns Zara Larsson, Robyn, Carola Häggqvist, Eva Dahlgren och Lill-Babs, skriver DN.

Vittnesmål: ”Oj, var ska jag börja?”

Exempel på några av vittnesmålen som står med i uppropet:

”Den gifte spelmannen, cirka 20 år äldre än mig, själv var jag 14 år, som på en förstämma sent på kvällen frågade mig mellan två låtar – ”Får jag slicka din fitta?”

”Oj, var ska jag börja? När min chef tryckte ner mitt ansikte i hans skrev när jag inte tyckte det var okej att jag fick mindre betalt än den killen som jag var tvungen att lära upp att bli min chef. Eller när managern till den kända artisten försökte våldta mig när ingen såg”.

”På en turné utomlands blev jag mot min vilja upplyft av en man och buren från scenen till en ofrivillig crowdsurf. Jag fick känna hur män försökte stoppa fingrar i mig.”

Sorg och hopp

Artisten Syster Sol är en av alla de som skrivit under uppropet. 

– Först och främst känner jag sorg över att det ser ut såhär men så känner jag också ett enormt hopp. Nu äntligen blir vi lyssnade på. Nu äntligen kan man sluta känna sig så jävla skamsen och ensam över de här grejerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet