Deras video sätter nytt ljus på krigets Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Två systrar från Södertälje har fått stor uppmärksamhet med sin Youtubevideo ”#ToOurCountries” där de varvar sång med läst text. Med filmen vill de kasta nytt ljus på den krigsdrabbade regionen.

– Vi ville visa att det finns ett annat perspektiv än det vi ser på tv varje dag med mycket blod, förstörda byggnader och folk som gråter. Det är ju liksom det som händer, men vi ville påminna folk om skönheten i våra länder och att vi har hopp om att det kommer bli bra någon dag, säger Faia Younan.

Stor uppmärksamhet

Systrarna Faia och Rihan Younan som sjunger och talar i filmen kommer ursprungligen från Syrien. Det är främst i regionen kring Mellanöstern som videon har fått stor spridning. Men efter den stora uppmärsamheten har även i västerländsk media, som till exempel brittiska BBC, fått upp ögonen för filmen. På Youtube har videon i skrivande stund över 1,2 miljoner visningar.

– Det är jättemånga som har hört av sig och tackat, och de har berättat att de fick så mycket hopp efter att ha sett videon, säger Faia Younan.

Skämt och kritik

Men ingen internetsuccé kommer utan motreaktioner. Filmen har dels blivit föremål för ett parodiskt svar, och dels för kritiska röster som menar att man inte tar tillräckligt tydlig ställning mot Syriens president Bashar al-Assad.

Men Faia Younan tycker mest att den diskussionen visar hur svår situationen är.

– Bara för att man inte tar ställning emot någon, så blir man emot någon annan. Det är väldigt komplicerat i det området, säger hon.

Både statlig- och regimkritisk media i Syrien har uppmärksammat filmen, och att intresset kommer från olika håll tolkar hon som något positivt.

– För oss är det bra tecken, det var längesen man såg såhär olika tv-kanaler uppmärksamma samma sak. Det visar ju oss att vi har gjort ett riktigt bra jobb, att vi har varit neutrala. Det gör mig riktigt stolt, då har vi verkligen lyckats, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.