Sveriges Radios vd Cilla Benkö Foto: TT

Mediebranschen föreslår nytt medieetiskt system – skrotar pressombudsmannen

Uppdaterad
Publicerad

Den som känner sig misskrediterad eller felaktigt citerad i en nyhetsrapportering kan idag anmäla publiceringen till Pressombudsmannen. Men om publiceringen skett på nätet är det inte alltid möjligt. Därför vill nu en lång rad svenska publicister – däribland SVT:s vd Hanna Stjärne – införa ett nytt pressetiskt system.

”Tydliga regler och ett gemensamt system för samtliga medieformer stärker individens möjligheter att få upprättelse vid orättfärdiga publiceringar. Dessutom bidrar det till att öka förtroendet för de ansvarstagande medierna”. Det skriver mediebranschen i en samlad debattartikel som publiceras under tisdagen.

Dagens medieetiska system, med Allmänhetens Pressombudsman (PO) och den särskilda nämnden (PON) i spetsen, har tillämpats i över hundratalet år i Sverige.

Men när fler nyheter publiceras på nätet – även av SVT, Sveriges Radio, UR och TV4, vars webbpubliceringar tidigare inte omfattats av det medieetiska systemet – krävs ett nytt, menar artikelförfattarna.

Sveriges Radios vd Cilla Benkö är en av de som tillsammans med landets medieföretag och branschorganisationer undertecknat debattartikeln.

– Med det nya systemet kan man anmäla saker som rör ens eget privatliv om man tycker att vi har gått över gränsen vad gäller webbpubliceringar eller sociala medier, säger hon till Kulturnyheterna.

– Det går inte idag och vi tycker att borde gå att så man också ska få saker och ting prövat lite bredare, fortsätter hon.

”Stärker vår trovärdighet”

En allmänhetens medieombudsman (MO) och en medieetisk nämnd (MEN) ska därför ersätta det tidigare systemet med PO/PON och kommer till skillnad från tidigare vara plattformsoberoende.

Förslaget innebär, likt idag, möjligheten till kostnadsfri prövning om den enskilde anser sig utsatt för publicitetsskada – men med skillnaden att även TV4 och public service-mediernas publiceringar på webb och sociala medier inkluderas.

Hur tänker du kring att ni kommer bli granskade närmare?

– Jag tycker att det stärker vår trovärdighet. Vi har idag samma regler för våra publiceringar oavsett om det gäller radio, webb eller sociala medier, säger Cilla Benkö.

Regeringen ska fatta beslut

Nils Funcke, vd för mediebranschorganisationen Utgivarna, ser positivt på det nya förslaget, som ska utredas av regeringen.

– Det vore oerhört konstigt om regeringen inte gillar det med tanke på hur de tidigare har agerat i frågor om att medier granskar sig själva, säger han.

De står bakom förslaget:

Casten Almqvist

VD, TV 4

Cilla Benkö

VD, SR

Sture Bergman 

VD, VK Media AB

Unn Edberg 

Ordförande, Sveriges Tidskrifter

Jonas Eriksson 

VD, TT

Nils Funcke 

VD, Utgivarna

Jeanette Gustafsdotter 

VD, TU – medier i Sverige

Anna Gullberg 

Chefredaktör, Gefle Dagblad

Viveka Hansson

Programdirektör, TV 4

Anna Hedenmo

Ordförande, Publicistklubben

Jan Helin

Programdirektör, SVT

Fredric Karén

Publisher, Svenska Dagbladet

Anna Körnung

Chefredaktör, Lokaltidningen Mitt-i Stockholm

Anne Lagercrantz 

Chef nyheter, SVT

Björn Löfdahl

Programdirektör, SR

Thomas Mattsson

Chefredaktör, Expressen

Marcus Melinder

Chefredaktör, Norran

Kerstin Neld

VD, Sveriges Tidskrifter

Jonas Nordling

Ordförande, Journalistförbundet

Robert Olsson

Programchef, SVT

Cecilia Roos

tf vice VD, UR

Susanna Skarrie

Publisher, Hem & Hyra

Hanna Stjärne

VD, SVT

Sofia Wadensjö Karén

Ordförande, Utgivarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.