Många konstnärer har svårt att leva på sitt arbete, vanligast är att svenska konstnärer tjänar runt 13 000 kronor i månaden. Och inkomsterna har sjunkit på tre år, det visar en enkät som Konstnärernas riksorganisation KRO/KIF genomförde i vintras.
För att garantera att staten betalar konstnärerna en miniminivå när man ställer ut konstnärers verk finns det så kallade Mu-avtalet mellan parterna.
Omfattar utländska konstnärer
I dag signerade kulturministern det nya uppdaterade avtalet som ska förenkla för utställare att följa reglerna. Det nya avtalet omfattar också utländska konstnärer vilket KROs ordförande Johan Wingestad ser som glädjande.
– Det är något som vi tyckt varit viktigt att få med i avtalet. Dessutom gör det nya avtalet att det blir svårare att kringgå utställningsersättningen. Så fort man ställer ut i statens egna lokaler ska det gälla – man kan till exempel inte kringgå det genom att ta in annan arrangör, konstaterar han.
Hoppas på avtal med kommuner och landsting
Mu-avtalet är också vägledande för landsting och kommuner.
– Nästa steg är att skriva avtal också med dem. Vi hoppas att det ska kunna gå att göra inom fem år men jag tror att det kommer behövas antingen en morot eller piska för att sporra den utvecklingen, säger Johan Wingestad.
Inga nya pengar
Det nya Mu-avtalet följs inte av några nya pengar till bildkonstområdet från regeringen, även om Kulturrådet tidigare påpekat att det skulle kunna behövas. Om kommunerna också skulle börja följa avtalet tror KRO/KIF att det skulle kunna få en jätteeffekt på konstlivet i Sverige.
– Det skulle stimulera Sverige som konstnation och ge en högre kvalitet i utställningarna. Det är anmärkningsvärt att så lite av den kommunala konstbudgeten kommer konstnärerna till del. Nu tittar också andra nordiska länder på vårt Mu-avtal som en förebild och det är ytterligare en anledning av bygga ut avtalet, säger Johan Wingestad.