Johnny Cash har gett namnet till en nyupptäckt tarantellaspindel. Foto: TT/Montage

Johnny Cash ger namn åt spindel

Uppdaterad
Publicerad

Aphonopelma johnnycashi är spindeln som alltid bär svart – precis som countrylegenden.

Chris Hamilton är evolutionsbiologen som en gång i tiden var livrädd för spindlar. För att råda bot på sin fobi skaffade han en tarantel. Vad som först var en skräck blev snart en passion och under drygt ett decennium har Hamilton rest runt tillsammans med två kollegor och kartlagt USA:s spindelarter.

Fann 14 nya arter

Under studien har han funnit 14 nya arter och har även fått äran att namnge dem. En av arterna, en helsvart variant, fann han i närheten av Folsom state prison. Countrystjärnan Johnny Cash gick under smeknamnet ”The man in black” och hans skiva ””At Folsom prison är en av hans mest kända.

Färgkoden och det geografiska läget passande in perfekt tyckte spindelforskaren och Johnny Cash-älskaren Chris Hamilton, som gav spindeln namnet ”Ahonopelma johnnycashi”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.