I november har konstnären Anna Odells nya spelfilm ”Återträffen” premiär. En film som handlar om mobbning. Men planen var att det skulle bli ett konstprojekt.
– Jag hade först tänkt göra ett projekt med utgångspunkt i min klassåterträff, jag blev själv mobbad i skolan, säger hon när Svenska filminstitutet presenterar höstens filmutbud.
Men återträffen hade redan varit. Alla var bjudna utom Anna Odell.
– Så det fick bli en spelfilm istället, säger hon.
”Återträffen” är ett samtidsdrama om en klassåterträff, 20 år efter att eleverna slutat grundskolan och gått skilda vägar. Feststämningen störs dock av gamla konflikter som bubblar upp till ytan igen och sanningar och styrande hierarkier börjar ifrågasättas.
Spelar sig själv
Filmen rör sig i gränslandet mellan fiktion och verklighet. Anna Odell spelar sig själv men hennes klasskamrater görs av skådespelare.
De riktiga klasskamraterna kontaktades dock under arbetets gång och deras reaktioner på projektet vävdes sedan in i filmen.
Hur reagerade de?
– Det vill jag inte berätta, det får man se i filmen.
Examensarbetet orsakade debatt
Anna Odell är mest känd för sitt kontroversiella examensarbete på Konstfack,” Okänd kvinna 2009-349701”, där hon spelade psykotisk och självmordsbenägen. Verket väckte dels debatt om vad konsten får och inte får göra, dels om psykiatrin och dess metoder.
– De enda likheterna mellan ”Okänd kvinna” och ”Återträffen” är att jag fortsätter använda egna erfarenheter och upplevelser i min konst.
Varför har du gjort en film om mobbning?
– Jag tycker det är en av de viktigaste frågorna som finns i vårt samhälle och jag är intresserad över de bakomliggande mekanismerna. Vem som blir mobbad, och hur och varför, säger Anna Odell till Kulturnyheterna.
Filmen har svensk premiär i november tävlar redan i augusti på filmfestivalen i Venedig.
TV-reporter: Oskar Anesten