Odessas konstmuseum och skador efter bombning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Konstmuseet i ukrainska Odessa skadades i en rysk missilattack. Foto: IGOR TKACHENKO

Odessas konstmuseum skadat i ryskt luftangrepp

Publicerad

Under natten mot måndagen skadades konstmuseet i ukrainska Odessa i en rysk missilattack mot staden. Borgmästaren i Odessa kallar angreppet för en barbarisk attack mot kulturarvet.

– Idag har vi återigen sett hur barbarerna behandlar vårt kulturarv. Museet ligger inom Unesco-zonen. Det finns inget som kan stoppa dem, säger borgmästare Gennadiy Trukhanov, till nyhetsbyrån Reuters.

Hamnstaden Odessa vid svarta havets kust sattes upp som kulturarv på Unescos lista över världsarv i januari 2023.

Kriget i Ukraina

Fyller 124 år

Konstmuseet som fyller 124 år under måndagen, rymmer fler än tiotusen konstföremål av framstående ryska och ukrainska konstnärer. 

Det är inte första gången som ryska attacker skadar ukrainska kulturinstitutioner. 

Attacker mot kulturarv har blivit allt vanligare i moderna krig. Men det är oklart om just den här attacken riktades specifikt mot konstmuseet.  

Ryssland har tidigare fått kritik för att attackera civila kulturinstitutioner Ukraina. Bland annat har teatern i Mariupol blivit totalförstörd.  

Krig om identitet

Julia Malitska, historiker vid Södertörns högskola, som studerat östeuropeisk politik med fokus på Ukraina, menar att Ryssland för ett krig mot den ukrainska kulturen och identiteten och inte enbart ett krig mot Ukraina som suverän stat. 

– Ukraina är i en process av uppbyggnad som politisk nation och de här symbolerna är en del av den processen.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet