Artisten Ola Magnell har gått bort. Han avled i sitt hem under torsdagsmorgonen, uppger hans skivbolag National för TT. Nationals bokare Ulrika Wiklund Martínez säger till TT att anledningen till dödsfallet är hjärtsjukdom, och att beskedet om hans bortgång kom oväntat.
Magnell började redan under gymnasietiden uppträda som trubadur. Han studerade därefter vid Lunds universitet för att sedan gå vidare till Journalisthögskolan i Göteborg.
Del av proggrörelsen
Under sextiotalet började Ola Magnell skriva egen musik med influenser från samtida amerikanska singer/songwriters, sextiotalets rockvåg och den svenska vistraditionen. Han debuterade 1973 med Påtalåten, och har därefter räknats till den svenska proggrörelsen, med politisk kritik ständigt närvarande i sina texter.
Hans debutalbum, Påtalåtar, kom 1974. Året därpå släppte han skivan Nya perspektiv, som blev en succé och sålde guld. Under 70-talet blev han en av de största i en ny våg av unga trubadurer, och präglade tillsammans med artister som Pugh Rogefeldt och Mikael Wiehe en ung generation. Musikern Stefan Sundström minns honom som en egensinnig och briljant låtskrivare.
-Jag tycker att han var asgrym, Sveriges Bob Dylan. Han har gått sin egen väg och det hedrar honom. Det behövs sådana som står emot trender och kör sin egen grej, säger Sundström till Kulturnyheterna.
- Han var i innegänget med Pugh Rogefeldt och de andra på 70-talet, men tröttnade nog väldigt snabbt på att vara popstjärna. Han var boxare och bondson och kom inte från det urbana hållet. Jag associerar honom med Cornelis, det var svensk folkmusik och visa i botten på hans musik.
”Egenartad och speciell”
Några av Ola Magnells mest kända låtar förutom Påtalåten är Kliff (1975), Rulltrappan (1977), Tomma tunnor (1981), Trasten (1983) och Bruten vinge (2003). Men Magnell utmärkte sig också som låtskrivare, och har bland annat skapat låtar för artister som Siw Malmkvist och Lill Lindfors.
Enligt Stefan Wermelin, programledare i Sveriges Radio, var Ola Magnell en av de mest begåvade låtskrivarna och textförfattarna på 70-talet.
– Jag gillar de där första plattorna väldigt mycket, där finns många bra låtar som Kliff, Nya perspektiv och Pappa men min favorit är Skomakarvalsen. Det är riktig favoritdänga. Ola är favoritartist för mig, som jag gärna lyssnar på. Det finns en trevlighet i hans låtar som gör att man kan lyssna djupare, säger Stefan Wermelin och fortsätter:
– Han var väldigt egenartad och speciell och hade en helt egen röst.
Hyllad av artister
Samlingsalbumet Påtalåtar – en hyllning till Ola Magnell, kom ut år 2006, där artister som Mats Ronander, Stefan Sundström, och Lars Winnerbäck tolkar Magnells musik. År 2018 utgavs hans bok Ord och inga visor: låtlyrik 1973-2013.
Så sent som i höstas åkte Magnell på turné som avslutades på Södra teatern i Stockholm.
Ola Magnell blev 74 år gammal.