I mitten av maj i år inledde Oleg Sentsov, filmregissör från Ukraina, en hungerstrejk i ryskt fängelse. Han sitter fängslad sedan 2014, misstänkt för att ha planerat terrordåd och kategoriseras av människorättsorganisationer som politisk fånge. Sentsov är inte ensam om att vara politisk fånge från Ukraina i Ryssland.
Och det var för att uppmärksamma hur Ryssland fängslar ukrainska medborgare på politiska grunder som Oleg Sentsov inledde sin hungerstrejk i våras, när världens blickar riktades mot Ryssland som värdland för fotbolls-vm. Hungerstrejken avbröts i början av oktober efter hot om tvångsmatning.
Bjuds in till prisutdelning
Europaparlamentet väljer nu att tilldela Oleg Sentsov 2018 års Sacharovpris för tankefrihet. Ett medborgarrättspris som ges till den eller dem har gjort anmärkningsvärda insatser för att försvara de mänskliga och grundläggande rättigheterna mot intolerans, fanatism och förtryck.
– Med mod och beslutsamhet och genom att sätta sitt eget liv i fara har filmskaparen Oleg Sentsov blivit en symbol i kampen för att politiska fångar i Ryssland, så väl som i övriga världen, ska släppas fria”, sade Europaparlamentets talman Antonio Tajani vid tillkännagivandet under torsdagen:
– Genom att tilldela Sentsov Sacharovpriset uttrycker Europaparlamentet sin solidaritet med honom. Vi vill att han omedelbart släpps fri. Hans kamp påminner oss om vår plikt att försvara mänskliga rättigheter världen över och under alla omständigheter”, sade Tajani vidare.
Det innebär att Sentsov bjuds in till Strasbourg för prisutdelning den 12 december. Någonting som verkar omöjligt med tanke på att regissören sitter isolerad i fängelset. Bland annat Amnesty international och Internationella PEN har riktat stark kritik mot Rysslands fängslande av Sentsov, och hur han behandlas i fångenskapen. Internationella krav på hans frigivning har riktats upprepade tillfällen.
”Ses som förrädare”
– Än så länge har det inte kommit några officiella kommentarer eller reaktioner på priset, det har varit neutrala nyheter. I sociala medier finns en hel del reaktioner, där ser man Sentsov som en förrädare och säger att det är symboliskt att man gett priset till honom – varför ger man inte priset till andra terrorister, utan bara terrorister som verkar i Ryssland, säger Elin Jönsson, SVT:s utrikeskorrespondent.
Oleg Sentsov har vunnit priser och erkännanden för sina filmer både i hemlandet Ukraina och internationellt. Hans mest kända film är Gamer (2011) som handlar om en ung datorspelande kille i en ukrainsk småstad.