Olika bud kring Ukrainas nya medielag: ”I linje med EU”

Uppdaterad
Publicerad

Europas största journalistförening, EFJ, hävdar att Ukrainas nya medielag hotar fri press i landet.

Men Reportrar utan gränser håller inte med.

– Det är ett positivt steg som går i linje med att Ukraina vill närma sig EU, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser.

Medielagen, som Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skrev under den 29 december, väcker olika reaktioner. European federation of journalists har kritiserat lagen och hävdar att den kan leda till ”godtycklig censur”. Nu välkomnar organisationen Reportrar utan gränser lagförändringen.

– Det finns vissa utmaningar, men vi är överlag positiva, säger Erik Halkjaer, på Reportrar utan gränser och fortsätter:

– Den stora utmaningen är att man ger motsvarigheten till myndigheten för press, radio och tv i Sverige mycket mera makt. Och idag tillsätts myndigheten av Ukrainas regering, och det ger väldigt stor makt till regeringen. Detta måste förändras.

Grönt ljus från EU

Medielagen införs samtidigt som Ukraina närmar sig ett EU-medlemskap. EFJ:s ordförande Ricardo Gutiérrez har tidigare sagt till SVT att den nya medielagen kan förhindra ett inträde i EU, eftersom medieklimatet i Ukraina därmed inte lever upp till EU:s standard.

Men Marianna Perebenesiuk, ansvarig för Ukrainafrågor på Reportrar utan gränser, hävdar att EU-kommissionen visst tagit del av lagförslaget, och gav tummen upp innan lagen klubbades igenom.

– Det vore väldigt konstigt om Ukrainas regering antar en lag som går tvärtemot EU om man vill närma sig EU, säger Erik Halkjaer som tror att organisationernas olika ställningstaganden i frågan beror på en missuppfattning:

– Den här lagen har förändrats ett par gånger sedan den lades fram, jag vet inte i vilket steg de som är kritiska har läst lagen.

Lång väg att gå

Reportrar utan gränser listar flera fördelar med den nya medielagen – som att det blir lättare för journalistisk verksamhet på digitala plattformar att få titeln ansvarig utgivare. Lagen spås även stärka dialogen mellan tillståndsmyndighet och medier.

Men Ukraina har fortsatt en lång väg att gå för ett sunt medieklimat poängterar Erik Halkjaer:

– Det finns flera utmaningar i Ukraina för pressfrihet på grund av kriget. Vi hoppas att kriget ska ta slut så fort som möjligt så att konstitutionen kan ändras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.