Det har sjungits och dansats, showats och hejats runt om i hela Europa under våren. Det har även stormats kring värdlandet Azerbajdzjan, där de mest inbitna schlagerfansen nu är samlade för årets högtid. Det är dags att göra upp i Eurovision Song Contest.
Och visst åker man till Baku för att vinna. Men vissa länder är troligen lite mindre sugna på guldmedalj än andra. Vinnaren ska ju arrangera nästa stora final – en dyr affär – och de europeiska tv-bolagen märker av den ekonomiska krisen.
– Jag tror att de flesta nationer vill vinna ESC. Det bygger identitet och stolthet för ett land. Men sedan vet jag inte vad tv-bolagen känner, säger Edward af Sillén, ESC-kommentator i SVT.
563 miljoner eller mer
Enligt nättidningen Transitions Online ska årets finalvecka ha kostat Azerbajdzjan 75,5 miljoner dollar (motsvarande cirka 563 miljoner svenska kronor). Det är nästan dubbelt så mycket som budgeten för den tidigare dyraste ESC-finalen i Moskva. Dock kan de faktiska kostnaderna i Baku ligga på flera gånger den summan, skriver TOL. Tävlingsarenan Crystal Hall och reservarenan Tofig Bahramov Stadium har kostat enorma summor.
År 2010 valde Ungern att hoppa av Eurovision Song Contest för att arrangemanget är så dyrt – något som flera länder brukar överväga varje år. Just nu är Grekland ett av länderna som lider värst av den ekonomiska krisen, men grekerna behöver nog inte oroa sig för sin statskassa i helgen. Deras bidrag väntas nämligen få en blygsam fjortondeplats i ESC, enligt BraOdds sammanställning från olika bettingsajter.
”Baltikum skulle må illa”
Enligt samma sajt tippas Sverige som klar etta och Italien som tvåa, följt av Ryssland, Serbien, Rumänien och Island. Christer Björkman, som är ”head of delegation” för den svenska truppen, tror att vissa av de länderna vill slippa vinst i år:
– Jag tror inte att Italien skulle gilla det. Irland och Island skulle tycka att det vore tufft. Och hela Baltikum tror jag skulle må väldigt illa, säger han till Kulturnyheternas Cecilia Tiberg.
Men privatekonomen Gunilla Nyström på SEB är mer optimistisk. Hon säger att en ESC-final är svårast för mindre länder, som har mindre ekonomier, men tror att både Italien och Spanien orkar med en seger över Loreen:
– Italien har en stor statsskuld, men det är samtidigt en väldigt stor ekonomi. Detsamma gäller för Spanien. Jag tror inte att de skulle ha några större problem med att arrangera tävlingen, säger hon.
Lättare för Island
Sveriges konkurrenter Serbien och Rumänien kan få svårt att hantera en eventuell vinst. De ligger nära själva epicentrum för Europas ekonomiska kris, och de har både bank- och handelsförbindelser med hårt drabbade Grekland och Spanien. Dessutom har både Serbien och Rumänien haft val ganska nyligen.
– Serbien och Rumänien är skakiga både ekonomiskt och politiskt just nu, konstaterar Mats Olausson, chefstrateg på SEB.
Island, som tävlar med den dramatiska popballaden ”Never Forget”, har också haft det väldigt tufft i 3-4 år, men Mats Olausson tror att landet skulle klara av en Eurovision-final lättare än många andra länder:
– I Grekland skulle det vara svårt att skaka fram de pengar som behövs. Det skulle vara lättare för Island. De har gått igenom en djup ekonomisk kris, men varit IMF:s stjärnelev och tagit sig ut på andra sidan. Statsfinansernas fickor är lite annorlunda än Rysslands eller Sveriges, men Island kanske tycker att tävlingen är värd utgiften.
”Det har aldrig hänt”
Vad gäller tredjeplatstippade Ryssland, som för bara tre år sedan bjöd på en storslagen show i Moskva, är ekonomerna överrens. Den stora ekonomin skulle fixa en till final.
Men om mardrömmen skulle inträffa för de krisande länderna – vad händer då med nästa års Eurovisions Song Contest? Det vet Christer Björkman. I alla fall på ett ungefär:
– Om Grekland vinner – då får man helt enkelt tacka nej till att arrangera det, så får EBU (Europeiska radio. och tv-unionen, reds. anm.) gå ut till de andra och fråga om någon vill ta evenemanget. Men det har aldrig hänt.