Riksrevisionen: Bidrag till studieförbund har gått till privata inköp Foto: Jessica Gow/TT

Stora brister i kontrollen av statsbidrag till studieförbund

Uppdaterad
Publicerad

Mycket tyder på att delar av statsbidraget till Sveriges studieförbund går till annat än folkbildning. Det visar en granskning som Riksrevisionen har gjort.

– Man har fått ersättning för bland annat mat, drivmedel och kapitalutrustning, säger Ann-Mari Skorpen, projektledare för granskningen.

Sveriges tio studieförbund, där bland annat ABF, Folkuniversitet och Studiefrämjandet ingår, får årligen nästan två miljarder kronor i statsbidrag. Nu visar en granskning som Riksrevisionen har gjort att kontroll och uppföljning brister ”i alla led av systemet”.

– Det saknas till exempel kvitton, betalningsbevis, faktura eller hyresavtal, säger Ann-Mari Skorpen till SVT Nyheter.

– Studieförbunden betalar ut bidrag till studiecirklar utan att se till att det finns en faktisk kostnad.

”Regeringen har inte varit tillräckligt aktiv”

Granskningen visar bland annat att det finns risk för att statsbidraget används till att subventionera studiecirklarnas bolag, att det blir ett allmänt verksamhetsstöd för föreningar som studieförbunden samverkar med – och att det används till privat konsumtion.

– Det har vi hittat helt konkreta exempel på, att man har fått ersättning för mat, drivmedel och kapitalutrustning.

Riksrevisionen riktar även kritik mot regeringen och menar att de inte varit tillräckligt aktiva när det gäller styrningen av kontrollen. Dessutom påpekar Ann-Mari Skorpen att det är problematiskt att man ger studieförbunden ansvaret att granska sin egen verksamhet.

– Då ska de stryka verksamhet som är fel och vi ser att de inte gör det här på ett konsekvent sätt.

– Det finns även svaga incitament för studieförbunden att stryka eftersom det påverkar deras kommande statsbidragstilldelning.

Folkbildningsrådet svarar på kritiken

I ett pressmeddelande säger Folkbildningsrådet, som har i uppgift att fördela och göra uppföljning på statsbidrag till svensk folkbildning, att de tar Riksrevisionens kritik ”på största allvar”.

– Vi delar Riksrevisionens syn på att kontroll och uppföljning av statsbidraget behöver stärkas efter de problem som lyfts i rapporten, säger Maria Graner, Folkbildningsrådets generalsekreterare i pressmeddelandet.

– Statsbidrag till folkbildning ska gå till folkbildning – vi accepterar inte att pengarna används felaktigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.