SZFE-studenter har inlett en blockad av universitetbyggnaden i Budapest. Foto: AFP/TT

Omfattande protester mot politisering av ungersk filmskola

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste veckorna har teaterregissörer sagt upp sig från lärartjänster, studenter har protesterat och universitetsledningen har sagt upp sig. Det ansedda film- och teateruniversitetet (SZFE) har förlorat sitt självstyre och hamnat i händerna hos politiker som anser att kulturen i Ungern är för vänstervriden, enligt ledning och studenter.

Under måndagen sade ledande personer inom Ungerns ansedda film- och teateruniversitet (SZFE) upp sig i protest mot förändringar i ledningen. Viktor Orbáns regering har tillsatt en styrelse som universitetsledningen är oroliga ska inskränka skolans självstyre, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Under tisdagen ordnade studenter på skolan en blockad av universitetsbyggnaden. Studenterna nekade den nytillsatta styrelsen tillträde till skolan, skriver nyhetsbyrån Bloomberg.

Flera teaterregissörer som undervisat på skolan har sagt upp sig under de gångna veckorna.

Hårdare grepp om kulturen

Orbán har under sitt styre ökat regeringens kontroll över lärosäten och statliga medier. Oligarker som står premiärministern när har även köpt upp privata mediebolag, enligt Reuters.

Tidigare i våras röstade parlamentet igenom en lag där det tidigare statligt ägda film- och teateruniversitetet övergick i privat regi. Regeringen utsåg fem styrelsemedlemmar och avslog universitets egna förslag på tänkbara styrelseledamöter.

På senare tid har Orbán fokuserat i högre grad på att ”komma till rätta med” vad han anser vara en liberal vridning i kultursektorn. Premiärministern har bland annat kampanjat mot George Soros centraleuropeiska universitet, vilket ledde till att universitet valde att flytta sitt campus till Wien, skriver Bloomberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.