Kungliga Operans arkiv digitaliseras

Uppdaterad
Publicerad

En unik samling som väcker internationell uppmärksamhet och avund; Kungliga operans omfattande arkiv av kostymer, dekorskisser och dagsaffischer sträcker sig tillbaka till teaterns början på 1700-talet. Nu tillgängliggörs samlingarna för allmänheten i ett digitalt projekt.

Kungliga operan, nationalscenen för opera, balett och en repertoarteater. Här har varje produktion två liv kan man säga: ett på scen och ett i arkivet.

För tillgängligheten

Kostymer och skisser hamnar i teaterns samlingar, tillsammans med omfattande bokföring över teaterns verksamhet genom åren. Men det är inte helt lätt att hitta i arkiven. Om man till exempel vill veta vilka föreställningar och roller en specifik sångare framträtt med på Stockholmsoperan, får man idag söka i rollböcker, verksamhetsberättelser och programblad.

Därför fotograferas och scannas samlingarna nu för att föras in i en digital, sökbar repertoardatabas.

– Det är för att tillgängliggöra vår historia, operan som nationalscen och våra fantastiska arkiv och samlingar, säger arkivarien Helena Iggander.

Unikt material

I arkiven finns kostymer, dekorskisser och dagsaffischer som sträcker sig ända tillbaka till teaterns början.

– Vi har varit förskonade från krig och bränder som varit väldigt vanligt inom teatervärlden, så det är mycket material som finns bevarat, berättar Helena Iggander.

Samlingarna innehåller bland annat över 2000 kostymer. Många är från 1700-talet och gåvor från kungahuset, hovets ”second hand” som fått ett andra liv på teaterscenen.

– När det gäller dräkt så finns det ett stort intresse... modeskapare blir inspirerade och internationella kostymdesigners imponeras av våra samlingar, säger Michael Glas som är kostymchef.

Den nya repertoardatabasen kommer bli tillgänglig via Kungliga Operans hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.