Januaripartiernas krispaket till kulturen räcker inte till alla som ansökt om stöd. Foto: Magnus Liam Karlsson / SvD / TT

Oppositionspartier kräver tydliga regler för kulturevenemang

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som Vasamuseet i Stockholm släpper in 500 personer åt gången, kvarstår 50-regeln för evenemang inom scen och musik. Musikbranschen har ifrågasatt de skilda villkoren, Folkhälsomyndigheten har fastslagit att smittrisken inte behöver vara större på evenemang än på uteserveringar. Nu kräver också oppositionspartierna tydlighet från regeringens sida.

Nyligen skulle Pite Havsbad anordna en trerättersmiddag med underhållning av Danny Saucedo där 250 gäster var välkomna, men tillställningen stoppades. Hade artisten inte uppträtt hade samma mängd personer fått samlas i lokalerna, men musikunderhållningen gjorde att ordningslagen trädde i kraft. Ordningslagen slår fast att högst 50 personer får samlas vid offentliga sammankomster, som musikevenemang.

Musikbranschen har tidigare ifrågasatt att exempelvis bad och uteserveringar tillåts släppa in hundratals personer, medan detsamma inte gäller för kulturevenemang. Inrikesminister Mikael Damberg (S) har tidigare sagt till Kulturnyheterna att det inte är aktuellt att lätta på restriktionerna i nuläget.

Oppositionspartier kritiska

Nu ifrågasätts reglerna även av kulturpolitiker i oppositionspartierna, visar Dagens nyheters rundringdning. Lotta Finstorp (M) och Roland Utbult (KD) tycker att regeringen borde se över möjligheterna att underlätta för kultursektorn som drabbas hårt ekonomiskt av restriktionerna.

Per Lodenius (C) och Vasiliki Tsouplaki (V) tycker att regeringen bör göra en ny översyn till hösten och se om det är möjligt att lätta upp restriktionerna för kultursektorn på ett smittsäkert sätt.

Christer Nylander (L) och Angelika Bengtsson (SD) uttalar sig inte kring möjligheterna att lätta på restriktionerna, men ser att det finns behov av att förtydliga regelverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.