Oscarsnominerade maskören Love Larson vill ha rätt till royalty för sina insatser. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Oscarsnominerade maskörerna får 0 kronor i royalty: Kräver ändring

Uppdaterad
Publicerad

Under 2005 och 2020 fördelades cirka 1,4 miljarder kronor i royalty till filmregissörer, filmfotografer, scenografer och kostymdesigners. Dock inte till filmklippare, ljuddesigners och maskdesigners. Nu har 140 personer skrivit på ett upprop för att royaltyersättningar ska gälla fler.

De 140 filmarbetarna har skrivit under en motion till fackförbundet Scen&Film, där man kräver en rättvisare fördelning av royaltyersättning till alla de som bidrar konstnärligt till en filmproduktion.

Sylvia Ingemarsdotter har arbetat som filmklippare sedan 70-talet och har bland annat klippt Bergmans ”Höstsonaten” och ”Fanny & Alexander”. Men hon har även klippt den svenska filmhistoriens mest sedda film, Lasse Åbergs ”Sällskapsresan”.

– Det kan reta mig när jag ser filmerna hela tiden snurra på TV-kanalerna, men ersättningen för det är lika med noll, säger Sylvia Ingemarsdotter till SVT.

– Man ska inte använda grova ord, men ju mer jag tänker på det desto värre blir det.

0 kronor för 100-åringen 

Noll kronor i royalty blir det också för de Oscarsnominerade maskörerna Love Larsson och Eva von Bahr, med titlar som ”100-åringen som klev ut genom fönstret och försvann”, ”En man som heter Ove”, ”Dune” och barnfilmen ”Lasse Maja: mönsterdetektiv” på sitt CV. De har fått sitt gage för uppdraget, men inget mer, oavsett hur mycket pengar filmen drar in. 

– Den kan gå på streamingstjänster och säljas till andra länder. Kostymören får royaltyersättning för det så fort den visas, men inte vi, säger Love Larson. 

– Det känns inte helt solidariskt. 

Facket vill inte kommentera  

Nu kräver de att fackförbundet Scen&Film agerar för att alla kreatörer som bidrar konstnärligt till  en film ska vara med och dela på upphovserättningen.

Facket vill i nuläget inte uttala sig om motionen innan sin riksstämma, där förbundets högsta beslutande organ kommer att besvara motionen. Förbundsordförande Simon Norrthon säger i ett skriftligt svar till Kulturnyheterna att ”det vore att föregripa den demokratiska processen”.

Hotar lämna facket 

Men redan 1994 beslutade riksstämman att “ge förbundsstyrelsen i uppdrag att verka för filmklipparna tillförsäkras upphovsrättsliga ersättningar via kollektivavtal” och 2020 slog Scen&Films egen utredning fast att filmklippare, maskdesigners och ljuddesigners kan anses som upphovsmän till ett filmverk. Men efter det har inte mycket hänt. 

I juni besvarar riksstämman motionen, och för Love Larsson och Eva von Bahr är det är bara att vänta och hoppas på det bästa. 

– Just nu har vi inte så mycket att sätta emot, säger Love Larson.

– Vi kan lämna Scen&Film, det är det vi kan göra. Och många har redan gjort det eftersom att de känner att facket inte slåss för oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.