Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ukrainska toner på Östersjöfestivalen i Stockholm med svenska och ukrainska musiker Foto: John Kassman

Östersjöfestivalen firar Ukrainas självständighetsdag

Publicerad

Årets Östersjöfestival inträffar den 24 augusti, som dessutom är Ukrainas självständighetsdag. Under festivalen uppmärksammas ukrainsk musik, där musiker från Sveriges Radios Symfoniorkester och den ukrainska radions symfoniorkester uppträder tillsammans.

– Det betyder mycket för oss, säger Yanina Orlovska cellist i ukrainska radions symfoniorkester, som trots kriget fortsätter spela och turnera.

I dirigentpulten står Maxim Rysanov grammy – nominerade ukrainsk-brittisk violast och dirigent.

– Vi bjuder på musik från flera ukrainska tonsättare – levande och döda, berättar Rysanov

Det blir bland annat musik av Valintin Silvestrov som på grund av kriget numera bor i Berlin. Han är en av de mest kända ännu levande ukrainska tonsättarna. Hans Der Bote (Budbäraren) från 1996 är en sonatin, skriven som en Mozart-pastisch för piano, stråkorkester och synthesizer. Verket är tillägnat Silvestrovs fru, som dog samma år.

Livsbejakande lycka

Silvestrovs mest spelade verk ”Stille Musik för stråkorkester” (2002) består av tre satser: Walzer des Augenblicks (Ögonblickets vals), Abendserenade (Kvällsserenad) och Augenblicke der Serenade (Serenadens ögonblick). De utstrålar metafysiskt djup och vemod, och representerar, enligt tonsättaren själv, en metafor för tystnad eftersom ”melodin är en symbol för något som inte kan uttryckas, utan snarare en antydan till livsbejakande lycka”

– Vi bjuder också på en urpremiär av verket ”Reflections on a Folk Song.” Den är skriven av Charkiv-födda Leonid Desyatnikov som tolkat ukrainsk folkmusik, säger Maxim Rysanov.

Desyatnikov är mest känd för sina minimalistiska film- och operakompositioner, men med ”ett mänskligt ansikte.”

Oskuld och hopp

Yanina Orlovska är cellist i ukrainska radions symfoniorkester och hon är stolt över att få framföra ukrainsk musik, tillsammans med svenska kollegor.

– Det är viktigt för vår kultur. Nu hoppas vi bara att kriget tar slut så att vi kan leva ett normalt liv igen, säger hon.

På programmet för Östersjöfestivalen står inte enbart musik av ukrainska tonsättare.

Den argentinsk-israeliske kompositören Osvaldo Golijovs verk Tenebrae för stråkkvartett (2022) är skriven som en klagan. Under ett besök i Israel såg han väldet med egna ögon. Verket ställer krigets brutalitet mot ungdomens oskuld och hopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.