• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ruben Östlund säger att han inte kände till att hans film ”Triangle of sadness” skulle visas på den filmfestivalen ”Red sea film festival” Foto: Adam Ihse / TT

Östlunds film till omstridd saudisk festival

Uppdaterad
Publicerad

Ruben Östlunds film ”Triangle of sadness” finns med i programmet för en omstridd filmfestival i Saudiarabien. 

Human Rights Watch kritiserar beslutet att visa den Guldpalmsbelönade filmen i landet, skriver Dagens Nyheter. 

Filmfestivalen Red Sea film festival lockar med Ruben Östlunds film i programmet för årets upplaga i december. ”Triangle of sadness” som fick finaste priset Guldpalmen på festivalen i Cannes i maj sprider stjärnglans över festivalen i Jidda, som även lockar Oliver Stone till Saudiarabien. 

Den amerikanske regissören är festivaljuryns ordförande, medan hans brittiske kollega Guy Ritchie får hederspriset. 

Måns Molander, Nordenchef på Human Rights Watch, konstaterar att filmfestivalen ingår den saudiska regimens försök att bättra på sitt internationella rykte med hjälp av stora kultur- och sportevenemang. 

– Saudiarabien vill projicera en bra bild för omvärlden men utan att göra några reella reformer. Genom att vara en del av skönmålningen cementerar man förtrycket, säger han till DN.

Kommer inte åka till festivalen

Ruben Östlund uppger att han inte kände till att filmen skulle visas i Saudiarabien och att han inte tänker åka dit. 

– Jag känner inte till ”Red sea film festival” men filmfestivaler i allmänhet är ofta en progressiv arena där regimkritiska röster får utrymme. Det är en viktig aspekt att ta in innan man bestämmer sig för bojkott, säger Ruben Östlund till Kulturnyheterna.

Han kommer nu prata med sina kollegor i branschen för att kunna fatta ett beslut om hur man ska förhålla sig till filmvisningen på Red Sea Film Festival.

– Jag kommer höra mig för bland mina kollegor i branschen om vad de har för erfarenhet av festivalen och prata med min sales agent som distribuerar filmen, för att bestämma hur vi skall förhålla oss i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.