Magnus Fiskesjö, före detta chef för Östasiatiska museet, ifrågasätter i en debattartikel i Expressen varför Kinas ambassadör Gui Congyou bjöds in att delta i firandet av det kinesiska nyåret på östasiatiska museet.
Han riktar skarp kritik mot världskulturmuseernas överintendent Ann Follin som han anser ”gullar med Kinas ambassadör” och frågar sig hur väl inbjudan rimmar med Världskulturmuseernas officiella uppdrag att stå upp för demokrati och yttrandefrihet.
Enligt Ann Follin har inbjudan ingenting med politik att göra.
Vill bidra till en inkluderande värld
– Vi gör inget politiskt ställningstagande utan ser detta som ett återkommande kulturellt evenemang som har pågått sedan 2006. När det gäller frågor som rör mänskliga rättigheter och människors lika värde så står vi trygga i vår vision om att bidra till en mänskligare och mer inkluderande värld, säger Ann Follin till Kulturnyheterna, och tillägger:
– Vi har inte bjudit in ambassadören utan han var där i egenskap av samarbetspartner till någon av de kulturaktörer som uppträdde under firandet.
Kinas ambassadör i Stockholm, Gui Congyou, har uttalat sig ett flertal gånger gällande den svensk-kinesiske förläggaren och författaren Gui Minhai som sitter frihetsberövad i Kina utan rättegång. Bland annat menar Gui Congyou att de så kallade ”bekännelsefilmer” som Minhai har gjort i kinesisk tv och som påstås vara framtvingade, var högst frivilliga. Han har också sagt att anledningen till att Minhai hålls fängslad utan rättegång beror på att hans fall är ”mycket känsligt”.
Viktigt med dialog
Men den diskussionen har man valt att inte gå in i, säger Ann Follin.
– Vi lämnar den politiska diskussionen utanför det här evenemanget. Jag tror att alla som är bekanta med vårt uppdrag vet att väldigt mycket av det vi gör är baserat på grundläggande demokratiska värderingar. Sedan förvaltar vi en samling och ett globalt arv och att ha en dialog med de intressenter som finns, inte minst i Sverige, är viktigt för oss, säger Ann Follin.