Grammisgalan meddelar att man inte ändrar någon policy med anledning av Musikförläggarnas besked. (Arkivbild). Foto: Naina Helén Jåma/TT

Svenska musikgalorna: Kommer inte ändra vår policy om brottsdömda pristagare

Uppdaterad
Publicerad

Musikförläggarnas pris har beslutat att inte längre dela ut priser till artister och låtskrivare som är misstänkta eller dömda för brott, efter kritik mot förra årets pristagare Dree Low. Men någon liknande policy är inte aktuell hos de musikgalor Kulturnyheterna har pratat med.

Under 2021 väckte flera priser på svenska musikgalor debatt – efter att tre artister som var misstänkta eller dömda för brott i närtid prisats P3 Guld, Grammisgalan och Musikförläggarnas pris.

Efter att Musikförläggarnas pris för årets låt gick till rapparen Dree Low, som dömdes till fängelse för rån samma månad, lovade branschorganisationen att se över sina rutiner. Under onsdagen meddelade branschorganisationen Musikförläggarna att man nu ändrar villkoren för priset – och inte längre kommer pris ”förövare och gärningsmän”.

Kulturnyheterna har frågat tre andra svenska musikgalor om hur de ser på beskedet – och om de själva överväger liknande policybeslut.

Sveriges Radio: P3 Guld ändrar inte sin hållning

Sveriges Radio, som årligen arrangerar P3-guldgalan, har tidigare kritiserats av flera politiker för att de gett priser till brottsmisstänkta, senast till rapparen Yasin, som då var misstänkt och senare blev dömd för stämpling till kidnappning. P3 Guld uttryckte då att de anser att det är viktigt att separera musiken från personen som gör den.  

Sveriges Radios musikchef Anna-Karin Larsson vill inte ställa upp på en intervju med Kulturnyheterna, men skriver i ett mejl att SR inte har någon kommentar kring Musikförläggarna beslut och att det inte heller påverkar Sveriges Radios hållning kring musikpriser – som är oförändrad.

Grammisgalan: Vi följer beslutet med intresse

Även Grammisgalan prisade rapparen Yasin 2021, och nominerade även artisten Haval – som då var misstänkt och senare blev dömd för bland annat kidnappning och rån. Galan har avböjt en intervju med Kulturnyheterna, men skriver i ett gemensamt uttalande att man har tagit del av Musikförläggarnas beslut och följer det med intresse. 

”Som branschkollegor har vi naturligtvis en dialog, men Grammis har i nuläget inte tagit något sådant beslut.”, fortsätter de i sitt mejl. 

Manifest-galan: Ser fram emot diskussion

Den årliga Manifestgalan prisar Sveriges bästa oberoende musik. De vill inte ställa upp på en intervju med Kulturnyheterna, men har skickat en skriftlig kommentar. Där framgår inte uppger om deras policys påverkas – däremot ser man fram emot den debatt om frågan som kommer anordnas under Almedalsveckan.

”Arbetet för en trygg och inkluderande musikbransch är något som sedan länge präglar all vår verksamhet”, skriver Eva Karman Reinhold, ordförande för Svenska Oberoende Musikproducenters ideella förening.

”Vi har noterat informationen från Musikförläggarna om deras förändringsarbete, och ser fram emot att följa panelen i Almedalen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.