– Avsnitt fyra, som släpptes först, innehöll gamla uppgifter som presenterades som nya, vilket väckte en del skepsis. Men efter att ha sett de två sista avsnitten förstår jag varför, för där kom helt nya uppgifter fram. Så jag är nöjd, de verkar ha gjort ett gediget arbete, säger Dan Hörning, som driver podcasten Palmemordet, till Kulturnyheterna.
Egil Grönberg har länge intresserat sig för Palmemordet, och är väl insatt i utredningen och de olika teorierna kring mordet. Han tycker att Uppdrag gransknings serie visserligen gav en bra översikt, men att de få nya avslöjandena på slutet inte motiverar en hel reportageserie.
– Nej det tycker jag faktiskt inte. För den som är inläst så framkommer inte så mycket nytt egentligen, säger han till Kulturnyheterna.
Christer Pettersson i fokus
De nya uppgifterna som framkommer gäller polisen Thure Nässén, som tidigare hyllades för att ha plockat fram Christer Pettersson som gärningsman till mordet på statsminister Olof Palme. Men han kritiserades också starkt av såväl vittnen som kollegor. Uppdrag granskning avslöjar att den nya Palmegruppen i hemlighet startat en utredning mot Nässén 2014.
Det andra avslöjandet spräcker hål på ett av utpekandena (den så kallade Flygledarens) som talat för att Christer Petterson skulle varit skyldig.
– Det är en stor nyhet, tycker Dan Hörning:
– Flygledarens utpekande av Christer Petterson har tidigare stuckit ut som det bästa av sex. Det har inte funnits några skäl att kritisera, medan övriga utpekanden har haft luckor, säger Dan Hörning.
Avslöjandena är intressanta, men inget sprängstoff enligt Egil Grönberg.
– För mig som aldrig trott att Christer Petterson varit skyldig innehåller serien inget sprängstoff, men den ger mig vatten på min kvarn. Jag tycker också att det är väldigt bra att man pratar om problematiken kring Christer Petterson. Många ser det som självklart att han är skyldig utan att vara särskilt insatta.
Dan Hörning håller med:
– Seriens stora behållning är att allmänheten kommer att börja fundera: om mördaren inte var Christer, vem var det då? Så det är ett fantastiskt reportage som väcker intresse för alternativa teorier.
”Ett nationaltrauma”
Intresset för det olösta mordet verkar inte minska, snarare tvärtom. Dan Hörning uppskattar att hans podcast, där olika teorier presenteras, har 25 000 lyssnare. Hans podcast är inte den enda om mordet, och såväl dokumentärer som reportage har redan gjorts.
Varför väcker Palmemordet sådant engagemang?
– Det är världens största olösta mordfall, och ett nationaltrauma. Jag brukar arrangera en vandring på årsdagen för mordet och för varje år märks allt yngre åldrar bland deltagarna. Personer som inte ens var födda när Palme dog är intresserade av fallet, säger Dan Hörning.