Konstvetaren Patrik Steorn har bland annat skrivit en avhandling om nakna män i svensk bildkultur. Foto: TT bild

Patrik Steorn blir Thielskas nya intendent

Uppdaterad
Publicerad

Patrik Steorn tar över som intendent och museichef vid Thielska Galleriet.

Turerna kring Thielska Galleriet har varit många och infekterade. I juni bestämde sig den dåvarande intendenten Andreas Brändström för att lämna sin post på grund av konflikter med styrelsen.

”För många primadonnor som valsat runt”

Arbetet med att hitta en efterträdare tog då vid. I dag meddelar styrelsen för Thielska Galleriet att de beslutat att utse Patrik Steorn till intendent och museichef.

Konflikten på Thielska galleriet

– Det här är en viktig pusselbit i sättet att skapa ordning och reda på Thielska. Det har varit alldeles för mycket turbulens, alldeles för många primadonnor som har valsat runt. Nu ska det bli lite mer ordning och reda, säger styrelseordförande Peter Egardt.

Frihet efter styrelsens ramar

Han berättar att Patrik Steorn ska få frihet inom de ramar som ekonomin och verksamheten och styrelsen ger honom.

Patrik Steorn har huvudexpertis inom sekelskiftskonst och han disputerade 2006 med avhandlingen ”Nakna män. Maskulinitet och kreativitet i svensk bildkultur 1900-1915”. Han har också forskat om 60-talsmode.

”Kaos är bara förnamnet”

Situationen har varit ohållbar på Thielska Galleriet berättar styrelseordförande Peter Egardt för Kulturnyheterna.

– Jag har försökt att få ordning på ekonomin. Om jag talar om kaos är det bara förnamnet. Det är ingen som har haft koll på varken ekonomi, avtal eller samarbeten. Det är ingen som haft koll över någonting skulle jag vilja säga, säger Peter Egardt.

Trots utmaningarna är Patrik Steorn är glad och stolt över förtroendet att bli utnämnd till museichef.

Det har ju varit en del turer kring museet. Hur ser du på Thielskas rykte?

– Delvis har ju verksamheten gått på sparlåga ett tag, sedan har det ju varit turbulent. Så det som behövs nu är fokus och att man riktar in sig på framtiden. Ekonomin kommer att behöva breddas, det är ju en av utmaningarna som ligger framför mig, säger Patrik Steorn till Kulturnyheterna.

Hur ska ni locka unga besökare?

– Att se sekelskiftet utifrån samtida ögon är väldigt effektivt. Mycket av den visuella kultur vi lever i idag uppkommer ju här vid sekelskiftet, med skönhets- och kroppsidel och så vidare. Även föreställningar om nationell identitet, att problematisera svenskhet och vad det står för egentligen.

”Vildvuxen” ledning

Exakt hur länge turbulensen har pågått på Thielska vill Peter Egardt inte svara på men svarar så här på frågan om det pågått sedan 70-talet:  

– Äsch, jag ska inte recensera, men Ulf Linde (som tillträdde som chef 1977, en post han satt på i 20 år, red. anm) hade ju sina fördelar och kanske också sina drawbacks. Den senaste ledningen har varit mer vildvuxen om man säger så.

Thiel i centrum

Patrik Steorn har alltså något att bita i när han nu tillträder som museichef.

En utställning som den nya museichefen tror behövs är en utställning som ger en fördjupande bild av familjen Thiel, som han tycker har fått en otydlig roll på museet.

– Jag vill berätta historien om finansmannen och rikskapitalisten med judisk-ortodox bakgrund som samlade på konst av konstnärer som ägnade sig åt svensk nationalromantiskt måleri. Och som sedan förlorade sitt stora kapital . En otroligt spännande historia som jag vill ska finnas här, säger Patrik Steorn.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten på Thielska galleriet

Mer i ämnet