Nyligen intervjuades filosofen Guy Sorman i ett kulturprogram i den franska tv-kanalen France 5. I intervjun uppgav Sorman att Foucault hade förgripit sig på barn i Tunisien under en resa de gjorde tillsammans på 60-talet. En tidigare flickvän till Sorman, som ska ha varit med på samma resa, motsäger uppgifterna, liksom lokalinvånare på orten i Tunisien.
Utsagan och anklagelsen väckte först inte så stor uppmärksamhet i Frankrike, menar Teresa Küchler, som bevakar landet sedan många år för Svenska Dagbladet.
Tog fart efter brittisk intervju
– Vad gör man med en sådan uppgift? Foucault är död sedan decennier och det går inte att verifiera sanningsgraden om man inte åker till Tunisien och gräver, säger Teresa Küchler.
När Guy Sorman senare gjorde en intervju med den brittiska tidningen Sunday Times återupprepade han anklagelserna om Foucaults förmenta övergrepp.
– De brittiska medierna lade inte fingrarna mellan utan basunerade ut detta och då kom debatten så småningom tillbaka till Frankrike.
Frankrike var inte ett av de länder det talades mest om under metoo-hösten 2017. Detta beror enligt Teresa Küchler på att rörelsen egentligen startade redan 2011 där, efter gripandet av den tidigare IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn.
– Då startade en enorm rannsakan i politikens och kändisvärldens korridorer, säger hon och fortsätter:
– Skillnaden mellan Frankrike och USA var att det var kända och mäktiga personer inom populärkulturen som ledde initiativet i USA. I Frankrike höll den intellektuella eliten och kändiseliten tyst.
Böcker inspirerade lagändring
2020 släpptes Vanessa Springoras bok Samtycket som handlade om att hon haft ett sexuellt förhållande med en känd manlig författare när hon bara var 14 år.
Ett år senare kom Camille Kouchners La familia grande i vilken hon anklagar sin styvfar för övergrepp på den yngre brodern. Styvfadern är en känd fransk tidigare politiker.
Küchler tror att böckerna spelat en avgörande roll för en lagändring, som klubbades den 16 april i år, där man inför en lägsta åldersgräns för sexuellt samtycke (15 år).
– Den har helt och hållet kommit i kölvattnet av de här böckerna. Den kom till väldigt fort – lagar kan ju ta åratal, men den här lagen har fått ett snabbspår, säger hon.
Den nya lagen
Den franska nationalförsamlingen antog enhälligt den nya lagen om sexualbrott mot minderåriga, som kom efter en rad uppmärksammade fall som avslöjats sedan metoo-rörelsen kastat ljus på sexuella övergrepp i april 2021.
Enligt tidigare lagar behövde åklagare bevisa att våld eller hot förekommit för att kunna åtala en förövare för våldtäkt eller sexuella övergrepp mot minderåriga.
Lagen gör undantag för fall där åldersskillnaden är mindre än fem år.
Initiativet till lagen kom från den franska senaten. Åldersgränsen sattes där först till 13 år, vilket president Emmanuel Macron och hans regering höjde till 15. I fall med incest är gränsen 18 år.
Lagen kommer tre år efter en annan fransk sexualbrottslag där sexuella trakasserier på gator och i kollektivtrafiken förbjöds. Den som bryter mot den lagen riskerar böter på upp till 750 euro, eller 1 500 om det finns försvårande omständigheter som att offret är under 15 år.
Text: TT