Belarus president Alexander Lukashenko.

Pensionärer i Belarus läste böcker på tåg – döms till böter och fängelse

Uppdaterad
Publicerad

14 pensionärer i Belarus genomförde en tyst protest genom att läsa belarusiska böcker på ett pendeltåg. När de klev av i huvudstaden Minsk greps de av polis, och nu har de dömts till böter och i ett fall fängelse, rapporterar Sveriges radios Kulturnytt.

Nyligen greps 14 kvinnor vid järnvägsstationen i Minsk, för att ha genomfört en tyst protestaktion på tåget. Enligt belarusiska medier ska de ha gripits för att de medverkat i en otillåten protest.

Kvinnorna, som är mellan 65 och 75 år gamla, läste böcker av några av landets mest kända författare för att manifestera sitt stöd för det belarusiska språket.

Ett laddat språk

Under det senaste halvårets protester har det belarusiska språket blivit förknippat med demokratirörelsen. Belarusiskans ställning har länge varit svag i landet, där ryska och polska dominerat och varit förknippat med högre samhällsklasser. Men på senare tid har allt fler velat stärka sin språkliga och nationella identitet genom att använda belarusiska i högre utsträckning. Språket har därmed blivit förknippat med den oppositionella demokratirörelsen i landet.

Åtta av pensionärerna dömdes för sin tysta protest till böter på flera tusen kronor och en av dem dömdes till 20 dagars fängelse.

Kvinnan ska enligt medieuppgifter ha läst en bok av Vasil Bykaŭ som betraktas som en klassiker inom belarusisk litteratur. Författaren sågs av många som en kandidat till Nobelpriset i litteratur.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.