• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Akademiledamöterna Per Wästberg och Jesper Svenbro lämnar Börshuset efter Svenska akademiens första ordinarie sammanträde efter sommaruppehållet. Foto: Fredrik Persson/TT

Per Wästberg: Akademien ändrar sina stadgar

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Akademien har beslutat att genomföra stora förändringar i sina stadgar. Det uppger ledamoten Per Wästberg efter höstens första sammanträde i Börshuset.

Inga nya inval har skett. Enligt Per Wästberg handlade kvällens sammanträde om att besluta om ändringar i 48 olika paragrafer.

– Akademiens reviderade stadgar kommer att offentliggöras inom kort, mer finns inte att säga, säger han kort efter att ha kommit ut genom dörren in till Svenska Akademien.

Krisen i Svenska Akademien

Gäller ändringarna att ni måste vara tolv stycken för att kunna göra nya inval?

Nej.

Vad handlar ändringar om?

Massor. 48 paragrafer, säger Per Wästberg till Kulturnyheterna

Ledamoten Göran Malmqvist, som även han närvarade vid mötet, menar att det var det minst sju stycken som deltog i diskussionerna inne på Börshuset. Men han vill inte avslöja exakt vilka det rör sig om, rapporterar TT.

Ändringarna äger rum mitt i den djupa kris som Svenska Akademien just nu befinner sig i. I dag återupptog de sitt arbete igen efter sommaruppehållet, utan att ha något Nobelpris i litteratur att dela ut.

Av Svenska Akademiens aderton ledamöter har fyra  stycken – Kerstin Ekman, Lotta Lotass, Klas Östergren och Sara Stridsberg – begärt formellt utträde. Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund och Katarina Frostenson lämnade Akademien i april, men har inte begärt formellt utträde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet