Peter Englund och Kjell Espmark återvänder till Svenska Akademien. Foto: TT

Peter Englund och Kjell Espmark återvänder till Svenska Akademien

Uppdaterad
Publicerad

Ledamöterna Peter Englund och Kjell Espmark har bestämt sig för att återvända till Svenska Akademien, vars arbete de lämnade i protest mot hanterandet av kulturprofil-skandalen förra våren.

”Läget är sådant att Akademiens bästa måste sättas före de personliga motsättningarna”, skriver Peter Englund.

I ett uttalande till Kulturnyheterna skriver Peter Englund, som lämnade sin stol under turbulensen i Svenska Akademien i våras, att beslutet kommer i spåren av Svenska Akademiens agerande under de senaste månaderna:

”Under hösten gjordes ett antal goda inval och fattades ett antal betydelsefulla beslut. Inte minst den nya stadgekommentaren är ett viktigt steg framåt i moderniseringen. Viktigt för mig att den torde omöjliggöra en upprepning av 2018 års sorgliga händelser.”

Krisen i Svenska Akademien

Peter Englund och Kjell Espmark lämnade tillsammans med Sara Danius, Klas Östergren, Sara Stridsberg och Lotta Lotass våren 2018. Kerstin Ekman lämnade redan 1989 i samband med det som kom att kallas Rushdie-affären. Under hösten 2018 valde även Jayne Svenungsson att lämna sin stol permanent. Englund, Espmark och Danius valde dock att inte helt utträda från Akademien, utan endast låta bli att delta i arbetet. Enligt uppgifter ska de tre ha deltagit i omröstningen av de tre nya ledamöter som valdes in i Akademien under hösten, men de ska inte ha deltagit i några sammankomster.

Krävde Engdahls avgång

Under våren 2018 ställde Kjell Espmark, Peter Englund och Sara Danius ett ultimatum för att återvända till arbetet: Horace Engdahl måste först utträda permanent ur Svenska Akademien. Kravet riktades genom ett brev till ständige sekreteraren Anders Olsson.

”I denna den värsta krisen i Akademiens historia är vi som lämnat arbetet beredda att bistå med återuppbyggnaden. Ett oavvisligt villkor är dock att kulturprofilens outtröttlige förespråkare, Horace Engdahl, lämnar Akademien”, skrev de då.

Peter Englund kommenterar nu det tidigare kravet i ett inlägg på sin blogg:

”Läget är sådant att Akademiens bästa måste sättas före de personliga motsättningarna”.

Kjell Espmark kommenterar frågan om Horace Engdahl till DN:

– Styrkeförhållandena inom Akademien har förändrats på avgörande sätt; enskilda ledamöter kan inte längre dominera, säger han.

Olsson: ”Positiva signaler”

Beskedet om att Englund och Espmark nu backar från sina tidigare krav innebär en lättnad för Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson. I en kommentar till TT beskriver han de båda ledamöternas beslut som glädjande, om än väntat:

– De har bestämt sig för att återvända till Akademien i aktivt arbete från och med 17:e, nästa torsdag. Det är naturligtvis väldigt glädjande att de gör det. De två har ju varit med under hösten i flera viktiga beslut, inte minst i invalen som vi har gjort, säger han.

Hur påverkar det här Akademiens arbete?

– Det kommer att stärka oss i hela vårt arbete under året. Vi kommer att vara 14 aktiva ledamöter och det gör också att vi får lite mer arbetsro, vi har kanske inte så bråttom med invalen, säger Anders Olsson till TT.

– Jag kan inte tro annat än att det ger positiva signaler utåt.

Inga kommentarer om Frostenson

Horace Engdahl har inte lämnat sin stol i Svenska Akademien, men nu verkar alltså två av avhopparna ändå gå med på att återvända trots tidigare ställda ultimatum. Med Englund och Espmark tillbaka på sina stolar återstår frågetecken kring fyra stolar: Sara Danius, som fortfarande inte formellt har utträtt ur Svenska Akademien, Katarina Frostenson, som ombetts att lämna Akademien men hittills motsatt sig kravet samt ytterligare två vakanta stolar.

Betyder ert beslut att frågan om Katarina Frostenson nu är löst?

”Jag har inga kommentarer att ge om Katarina Frostenson, då det ärendet befinner sig i ett uppenbart känsligt skede”, skriver Peter Englund i ett mejl till Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet