Pink kommer att dela ut 2000 bannlysta böcker på sina konserter i Miami, Florida, i veckan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pink kommer att dela ut 2000 bannlysta böcker på sina konserter i Miami, Florida, i veckan. Foto: Anders Wiklund / TT

Pink delar ut bannlysta böcker till fans i Florida

Publicerad

Artisten Pink kommer att dela ut 2000 bannlysta böcker till sina fans, rapporterar BBC. Hon kommer att dela ut böckerna vid sina konserter i Miami, Florida, den här veckan. Pink tar ställning emot att bibliotek och klassrum i delstaten förbjuder böcker som berör sexuella teman, genusidentitet och etnicitet.

Enligt yttrandefrihetsorganisationen Pen America infördes 2500 bokförbud i skolor i USA under läsåret 2021/2022. 41 procent av böckerna som förbjudits har ett HBTQ+-tema eller HBTQ+-karaktärer och 40 procent av böckerna har huvudpersoner eller andra bärande karaktärer som har en annan hudfärg än vit.

Pink säger att hon inte vill se på medan böcker förbjuds av skolor.

”Det är förvirrande, det är frustrerande och det är censur”, säger hon.

Myndigheterna i Florida säger att de vill begränsa ”olämpligt och skadligt” innehåll men att de inte förbjuder böcker, skriver BBC.

Floridas guvenör Ron DeSantis har kallat idén att delstaten förbjuder böcker för en ”bluff” och säger att han vill ha ett skolsystem ”fritt från sexualisering och skadligt innehåll som inte är åldersanpassat”.

Toni Morrison förbjuds

Pink samarbetar nu med Pen America och enligt organisationen har Florida bannlyst fler böcker än någon annan stat i USA.

Bland de böcker som har förbjudits enligt Pen America, och som kommer att delas ut av Pink, finns Älskade av Toni Morrison som handlar om USA:s arv efter slaveriet. En annan bok är bilderboken The Family Book av Todd Parr som bland annat handlar om familjer med samkönade föräldrar.

Bannlysning av böcker i florida

Skoldistrikt i Florida, där böcker har bannlysts, har hänvisat till delstatens nyinförda lagar, till exempel lagen ”Don't say gay”. Den förbjuder lärare att undervisa barn om sexuell läggning och identitet.

Förra året infördes en annan lag som slår fast att skolböcker ska vara ålders- och elevanpassade samt inte innehålla pornografi. Böckerna måste vara godkända av en utbildad specialist vid utbildningsdepartementet. Lagen ger även föräldrar större befogenheter att begära att böcker plockas bort.

Förra året introducerade Floridas guvenör Ron DeSantis en lag som förbjuder ”yttervänster och woke agenda” att ”ta över skolor och arbetsplatser” vad gäller undervisning av ämnen som rör etnicitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.