Pirater fick inte prövningstillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Högsta Domstolen ger inte prövningstillstånd i Pirate Bay-målet, enligt HD:s beslut på onsdagen.

De tre ”piraterna” dömdes i hovrätten i november 2010 till fängelsedomar och mångmiljonskadestånd på omkring 46 miljoner kronor.

Den fjärde åtalade kom aldrig till hovrättens förhandling och hans dom i tingsrätten på ett års fängelse har nu vunnit laga kraft.

Pirate Bay-rättegången

”Alla får ta sitt ansvar”

– Rättssamhället har sagt sitt och detta är en brytpunkt i den långdragna diskussionen om upphovsrätten på internet. Högsta instans har nu klargjort att alla som medverkar till brotten, även den som levererar internetförbindelsen får ta sitt ansvar, säger Henrik Pontén, jurist på Svenska Antipiratbyrån.

– Med stöd av den här domen kommer Antipiratbyrån att agera mot de närmare 150 illegala fildelningstjänster som har svensk anknytning. Rättsliga insatser kommer att riktas mot samtliga som bidrar till brotten på olika sätt, säger Pontén.

”Det här var förvånande”

De dömda begärde att HD skulle inhämta ett förhandsavgörande från EU:s domstol. Men HD skriver i sitt beslut att ”det föreligger inte något sådant tvivel beträffande tolkningen”.

– Det här var mycket förvånande utifrån juridiska synpunkter. Alla vet ju om hur svårt det är att få prövningstillstånd. Men var det något mål som man skulle tippa på att det skulle få prövningstillstånd, då var det det här målet, säger Jonas Nilsson, ombud för Fredrik Neij som i hovrätten dömdes till tio månaders fängelse.

Besviken Neij

Fredrik Neij är numera bosatt i Bangkok och han är besviken över HD:s utslag. Men han kommer inte att hålla sig undan det utdömda straffet.

– Men jag kommer nog att försöka få straffet omvandlat, kanske till elektronisk fotboja eller så, säger Neij till TT.

Men han räknar med att verksamheten på Pirate Bay ändå kommer att fortsätta opåverkad av HD:s beslut.

– Ingen av oss som är dömda har något med Pirate Bay att göra längre. Så Pirate Bay kommer nog att fortsätta precis som förut, säger Neij.

Knuten näve

På sajten thepiratebay.org mötes besökaren av en bild som föreställer en knuten näve. Och i en bloggkommentar skriver de nuvarande ägarna av sajten att de nåtts av nyheten om fängelsedomen för sina ”blodsbröder”.

I bloggen vänder sig samtidigt The Pirate Bay mot ”systemet, imperiet, regeringarna, som fortfarande tillåts försöka bossa över er och oss med hjälp av lagar, den ena galnare än den andra”.

Pirate Bay i rätten

17 april 2009 kom tingsrättens dom mot Fredrik Neij, Peter Sunde Kolmisoppi, Gottfrid Svartholm Warg och Carl Lundström. En enig tingsrätt dömde dem till ett års fängelse var samt ett gemensamt skadestånd på 30 miljoner kronor.

26 november 2010 kom hovrättens dom i fallet. De tre som döms till fängelse av hovrätten är Fredrik Neij, Peter Sunde och Carl Lundström. (Gottfrid Svartholm Warg infann sig inte till förhandlingarna i hovrätten.)

Hovrätten mildrade, och skärpte, straffen mot de åtalade. Fängelsedomarna blev kortare än i tingsrätten, men bötesbeloppen blev å andra sidan betydligt högre.

Samtidigt som hovrätten också beslutade om olika långa fängelsestraff (Fredrik Neij fick till exempel 10 års fängelse och Carl Lundström ”bara” fyra månader) kvarstod beslutet om ett solidariskt betalningsansvar. Om någon, eller några, av de fällda inte kan betala så ska den med mer pengar gå in och betala bötesbeloppet som fastställdes till 46 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pirate Bay-rättegången

Mer i ämnet