Bild uppdelad i två sektioner: Den vänstra sektionen visar en person i vit klädsel som justerar en videokamera på ett stativ på en scen, med en flaska placerad på golvet intill stativet. Den högra sektionen visar en person i mörk klädsel med en halskedja, sittandes framför en färgglad bakgrund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ser du lite ur föreställningen, och hur skådespelare och regissör hanterat situationen efter skolskjutningen i Örebro. Foto: Oscar Fries/SVT

Pjäs om våldsdåd fick ny innebörd: ”Sker inte i ett vakuum”

Uppdaterad
Publicerad

Teater Fryshusets pjäs ”Rov” handlar om en ung man som begår ett våldsdåd på en skola. I tisdags blev pjäsen oväntat aktuell med anledning av skolskjutningen i Örebro.

Och samtalet efter pjäsen – om våld och rädsla – fick en ny innebörd.

På Kulturhuset Stadsteaterns fria scen spelas en pjäs om en ung man som radikaliseras. För skådespelaren Ludvig Deltin blev publikens reaktioner under samtalen efter tisdagens uppsättning ett kvitto på att pjäsen gör skillnad.

– Man kände ett väldigt starkt syfte. Så även fast det var fruktansvärt och läskigt så kände jag att man kunde enas i en medmänsklighet. Den hjälpte, säger han till SVT Kulturnyheterna.

Efter skolskjutningen i Örebro har publikens energi skiftat under föreställningen berättar han:

– Den har varit djupare och tyngre och det påverkar pjäsen.

Extra samtal

Ulf Stenberg har tillsammans med Emil Rosén Adsten regisserat föreställningen, som inte ändrats i innehåll efter skolskjutningen i Örebro. Förutom att de, utöver samtalet efter pjäsen, även lagt till ett samtal innan pjäsen börjar.

Och själva syftet med ”Rov” är att skildra att ”ett våldsdåd inte sker i ett vakuum”.

– Vi är alla på något sätt, i olika utsträckning, en produkt av vår egen samtid. Och i de värsta fall så tar det sig sådana här uttryck, säger Ulf Stenberg till SVT.

Såhär i efterhand – var det rätt att spela tisdagens föreställningar?

– Ja. Men det hade vi inte kunnat veta innan, men efter vi hade spelat så kändes det helt rätt, säger Ulf Stenberg och berättar om emotionella samtal som påföljd.

Just samtalen efter pjäserna är en grundsten i Teater Fryshusets verksamhet.

– I de här samtalen bygger vi relationer, och genom de relationerna så kan vi i bästa fall få personer som lever i en destruktiv värld att ta sig ur det.

Teaterns roll

”Rov” är baserad på ett verkligt tidigare fall av våldsdåd och forskning från från Centrum mot våldsbejakande extremism.

Under samtalen har Edvin Söderberg, som arbetar på det nationella centrumet, medverkat och svarat på frågor. Han menar att teater kan spela en roll i att förstå bakgrunden till radikalisering.

– Teater är ett starkt verktyg att jobba med för att få fram den typen av information, och den där känslan som jag tror folk kan relatera till, säger Edvin Söderberg till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.