Hör plutonchefen Andreas Braw (t.h.) berätta om varför ökad läsning skulle hjälpa officerare att förebereda sig inför krig. Foto: TT / SVT

Plutonchefen: Inför obligatorisk läsning för svenska officerare

Uppdaterad
Publicerad

Svenska officerare behöver läsa fler böcker för att förbereda sig för krig. Plutonchefen Andreas Braw vill att Försvarsmakten tar initiativ till en officiell litteraturkanon.

– Jag tror det saknas förväntningar från organisationen att vi ska fortsätta bilda oss, säger han.

Idag finns 9 100 yrkesofficerare och 6 700 reservofficerare inom den svenska Försvarsmakten. Som officer har du någon form av chefsposition med ansvar för dina underställda.

Andreas Braw har arbetat inom försvaret i tio år, med sex års erfarenhet av officersarbete.

Den fysiska och taktiska träningen är det inget fel på, tycker han. Men det finns luckor i förberedelserna inför ett eventuellt krig.

– Vi vet inte om, hur eller när kriget kommer och vi har inga egna erfarenheter av det vi ska göra. Här borde litteraturen spela en stor roll. Vi kan ta andras erfarenheter och översätta dem till det vi själva ska göra, säger han.

”Skönlitteratur är en bra väg in”

Det kan handla om att läsa böcker om ledarskap och taktik. Men lika mycket om att fundera över etiska frågor och förstå andra kulturer, menar Andreas Braw.

– Ta Khaled Hosseinis böcker om Afghanistan, som Flyga Drake. Det kanske inte handlar så mycket om att förstå hårda fakta, utan att sätta sig in i ett helt annat samhälle där staten är en elak makt. Om man vill förstå ett land är skönlitteraturen är en bra väg in.

Den amerikanska modellen

Andreas Braw hoppas att Försvarsmakten ska ta efter sina amerikanska kollegor. Ledningen för Marinkåren, US Army och US Air Force har satt ihop en litteraturkanon för alla officerare. Läsandet ses som ett viktigt sätt att förbereda sig för väpnad strid.

– Där ingår allt från renodlad marinkårslitteratur till science fiction-romaner, böcker om ekonomiska system och vanliga krigsromaner. När nya försvarsgrenschefer tillträder sätter de ihop en lista och förväntar sig att deras underställda läser. De vill skapa diskussioner och en lärande organisation. Annars riskerar man att köra fast.

Inom det svenska försvaret existerar ingen officiell litteraturkanon, även om några egna initiativ har gjorts på sina håll.

”Myndigheten med dess försvarsgrenar och stridskrafter är inte där. Ännu. Vi har diskuterat saken men ännu inte landat i något konkret”, skriver informatören Marie Tisäter i ett mejl.

”Ska göra det mest extrema”

Andreas Braws uppfattning är att svenska officerare generellt läser mindre jämfört med kollegor i andra länder.

– Jag tror att det saknas förväntningar från organisationen och kollegor att vi ska fortsätta bilda oss efter utbildningen.

– Vi ska göra det mest extrema som finns: försvara vårt land med dödligt våld. Det behöver man nog tänka igenom ordentligt innan det är dags att göra det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.