Iman Talabani deltog i tävlingen 2016. I klippet ser du hennes och flera bidrag. Foto: Ortens bästa poet

Nedlagd poesitävling tillbaka – ”Betyder mycket för många”

Uppdaterad
Publicerad

Poesitävlingen Ortens bästa poet är tillbaka igen och första deltävlingen drar igång i Vivalla i Örebro på söndag.

– Poesi är ett vardagligt begrepp och inte ett elitistiskt begrepp, tävlingen hjälper till med det, säger den konstnärliga ledaren Saman Sokhanran.

I samband med senaste finalen 2018 meddelade arrangörerna , föreningen Förenade förorter, att tävlingen skulle läggas ner. Men det vände snabbt och drygt ett år senare var tanken att arrangera tävlingen igen, sen utbröt pandemin. Nu, fyra år senare är Ortens bästa poet tillbaka.

Saman Sokhanran vid Förenade förorter är konstnärlig ledare för tävlingen och säger att trots att senaste upplagan av tävlingen nådde stora framgångar vill arrangörerna istället fokusera på tävlingens grundvärden.

-  Vi gjorde det här för att vi ville bygga en poesiscen ute i förorten och vi ville flytta kulturen och en konstscen till folk som bor här ute. Det är våra grundvärden och det är det vi kommer göra igen. Så vi kommer tillbaka ödmjuka och inte så arroganta att vi tror att vi ska upprepa en succé, utan vi ska göra en poesitävling i förorten, säger han.

Förenade förorter arrangerar tävlingen tillsammans med olika föreningar i förorter runt om i hela landet. I år hålls deltävlingar i Stockholm, Göteborg, Malmö, Helsingborg, Borås, Jönköping, Borlänge och Umeå. Finalen kommer hållas i december.

– Poesi är ett vardagligt begrepp och inte ett elitistiskt begrepp, tävlingen hjälper till med det. Det hjälper till med att vara någon form av plantskola för framtida poeter, kulturutövare som tar sina första steg. Det är både en amatörscen och en poesiscen.

– Det betyder mycket för många, säger Saman Sokhanran.

Se hur tävlingen går till i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.