Poeten och rapartisten Amer Sarmour kan nu också titulera sig som romanförfattare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Poeten och rapartisten Amer Sarsour kan nu också titulera sig som romanförfattare Foto: Andreas Idén

”Poeternas poet” romandebuterar med ”Medan vi brinner”

Uppdaterad
Publicerad

Han går under epitetet “poeternas poet”. Nu har spoken-word artisten och rapparen Amer Sarsour skrivit sin första roman. Den heter “Medan vi brinner” och handlar om krig, flykt och om ett mångbottnat Sverige.

– Jag började skriva den 2013, berättar Uppsalabon som nu kan lägga till ytterligare en merit på sitt CV.

Man skulle kunna säga att han jobbar med ord. Amer Sarsour har en masterexamen i retorik med fokus på propaganda eller konsten att övertyga. Förra året tilldelades han Uppsala kommuns stipendium till Gösta Knutssons minne, för sitt arbete som work-shopledare i kreativt skrivande.

Fastnade för rim

Men det är framförallt spoken-word som Amer Sarsour, under senaste decenniet gjort sig känd för, bland de som följer poesiscenen – här och internationellt.

– Jag lyssnade mycket på artister som Tupac när jag var liten och började snart leka med ord och rim. Det var så jag upptäckte poesi, berättar Amer Sarsour.

Huvudkaraktären i romandebuten ”Medan vi brinner” är en frustrerad 23-åring som heter Omar. Han kokar inombords av ilska som han inte kan hantera.

“Jag växte upp med en ilska inombords och ville bara trampa på allt och alla”, säger Omar.

Kan ta ansvar

Mitt i sin förtvivlan ser Omar en dag sin chans att bevisa för sin far att han visst kan ta ansvar. Omar tar på sig uppdraget att med två lånade pass åka ner till Italien för att hämta två kusiner som flytt från kriget i Syrien och måste ta sig till Sverige, genom Europas stängda gränser.

Genom att hjälpa andra kan han också vända sin ilska till något konstruktivt.

Kusinerna heter Krille och Abbe i boken, som i de lånade passen. Med pass i handen blir kusinerna till människor som räknas.

– Där har vi en konfliktyta som kan diskuteras, säger Amer Sarsour.

Litteratur som verktyg

“Medan vi brinner” är också en roman om att växa upp – att få syn på sina inre känslor. Amer Sarsour har sett detta på nära håll i sina olika yrkesroller.

– Jag har jobbat en del på behandlingshem och jag kan säga att det finns många unga killar som växer upp med ilska inom sig och vet inte vad de ska göra av den.

– Därför är det viktigt med litteratur, skrivande och läsande – det ger oss verktyg att hantera de inre konflikterna, menar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.