En högre musikutbildning för alla barn – oavsett bakgrund, kön, ekonomiska förutsättningar och religion. Det låter kanske inte kontroversiellt, men i Afganistan var all musik förbjuden under talibanstyret och än idag finns det extremistiska krafter som använder våld, för att försöka stoppa Afghanistan national institute of music (ANIM).
År 2014 briserade en bomb under en av skolans uppspelningar och en person som befann sig i publiken dog. Flera skadades, däribland musikskolans grundare Ahmad Sarmast.
Ikväll mottar ANIM och Ahmad Sarmast tillsammans med rockbandet Metallica varsitt Polarpris.
– En nation lever när nationens kultur lever: Men i Afghanistan organiserade man ett systematiskt kulturellt folkmord från sent 1990-talet till 2001, säger grundaren Ahmad Sarmast till Kulturnyheterna:
– Kan du föreställa dig ett samhälle utan musik? Kan du dra dig till minnes av ett samhälle utan musik någon enda gång i historien? Men vi var ett land utan musik. Det var ett sätt att omvända och göra det afghanska folket till slavar, ideologiska slavar, fortsätter han.
Musiken kom tillbaka
Men idag är musiken tillbaka i det offentliga rummet: i radio, på tv och på bröllopen. Kabuls universitet har startat en musikutbildning och landets motsvarighet till musiktävlingen Idol, Afghanistar, har skyhöga tittarsiffror.
År 2015 fick Afghanistan sin första kvinnliga dirigent, Negin Khpolwak. Under sin premiärkonsert spelade hon med en orkester bestående av enbart kvinnliga musiker.
– För första gången reser afghanska musiker aktivt runt om i världen som kulturella ambassadörer för Afghanistan. Än en gång blomstrar musiken i landet, säger Ahmad Sarmast.