• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser, är kritisk till journalistgripandena.

Reportrar utan gränser om polisens agerande: ”Väldigt allvarligt”

Publicerad

På måndagen greps en dokumentärfilmare under en klimataktion i Stockholm. Det är tredje fallet på kort tid då polisen griper och beslagtar journalisters utrustning, vilket väcker kritik.

– Det saknas respekt för pressfrihet och journalisters arbete, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser.

Under måndagen greps filmaren Markus Jordö vid en klimataktion som han filmade till en SVT-dokumentär. Det är tredje fallet på kort tid då journalister gripits när de varit i tjänst.

I juli greps en SVT-reporter då han filmade polishuset till ett tv-inslag. Och i juni greps två journalister, även de dokumenterade en klimataktion.

– Det är väldigt allvarligt. Två likadana händelser inom loppet av två och en halv månad visar att polisen inte har lärt sig, säger Erik Halkjaer på Reportrar utan gränser.

Journalistförbundet: ”Nu räcker det!”

Även Journalistförbundet är starkt kritiska till journalistgripandena. Fackförbundets ordförande Ulrika Hyllert skriver på Facebook att:

”Nu räcker det! Idag har Polisen återigen visat hur dålig kunskap de har om journalisters arbete och det grundlagsskyddade källskyddet.”

Enligt polisen gjorde filmteamet sig skyldiga till sabotage genom att närvara på klimataktionen. De visade inte heller presslegitimation enligt polisen.

Journalistförbundet och Reportrar utan gränser menar att journalisterna gjort sitt jobb och varit på plats för att dokumentera, men att de behandlats av polisen som om de varit aktivister och inte fått chans att legitimera sig innan de greps.

”Polisen behöver utbildas”

Både Journalistförbundet och Reportrar utan gränser tycker att polisen behöver mer utbildning i källskydd, pressfrihet och vad journalisters arbete handlar om.

– Precis som polisen ska ha möjlighet att utföra sitt jobb så måste journalister ha möjlighet att utföra sitt jobb, säger Erik Halkjaer.

– Båda yrken är en del av vår demokrati, och om polisen begränsar journalisters arbete så begränsar de även demokratin. De begränsar vår rätt att få nyheter från oberoende källor eller från en tredje part, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.