Polisen om säkerheten på Stockholms kulturfestival: ”Ingen direkt hotbild”

Publicerad

Imorgon drar Stockholms årliga kulturfestival igång, samtidigt rapporteras det flitigt om ett ökat terrorhot mot Sverige. Men det finns ingen direkt hotbild mot festivalen, enligt Ola Österling, pressekreterare på polisen i Stockholm.

Stockholms kulturfestival hålls i år på sex olika festivalområden runtom i staden där besökare kan ta del av olika former av kultur.  

Bland annat hålls konserter där dragplåster i år är artister och band som Seinabo Sey, Jireel och Popsicle.  

– Förra året så kom det 1,5 miljoner besökare till festivalen, så vi hoppas ju förstås att vi toppar i år, säger Sofie Almroth Ejmunds, en av producenterna till festivalen.  

Ökad hotbild mot Sverige 

Samtidigt som man förbereder för festivalen har diskussionerna om Sveriges säkerhetsläge trappats upp.  

Sveriges nationella säkerhetsrådgivare Henrik Landerholm meddelade i söndags att det finns en ökad hotbild mot Sverige efter den senaste tidens koranbränningar i landet.  

Samma dag meddelade även det brittiska utrikesdepartementet att Storbritannien ändrar sina rekommendationer för resande till Sverige med hänvisning till ökad risk för terrorattacker.  

”Manar till vaksamhet”

Men något direkt hot mot den kommande kulturfestivalen finns inte, enligt Ola Österling, presstalesperson vid polisen i Stockholm. 

– Debatten i samhället rör ju den hotdrivande verksamheten mot svenska intressen generellt sett och vi har inte nåtts av några. Säkerhetspolisen har inte presenterat några konkreta hot mot Stockholm eller mot kulturfestivalen, säger han.  

Enligt Ola Österling kommer polisen med hjälp av stadens funktionärer och ordningsvakter se till att alla arrangemang ska kunna genomföras i enlighet med den befintliga planen.  

– Men vi vet ju också att allmänhetens ögon och öron är väldigt viktiga för oss och därför manar vi till normal vaksamhet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.