• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Polisens expert på konstbrott: Ingen större idé att stjäla konst

Uppdaterad
Publicerad

Dalí-skulpturer värda miljonbelopp har stulits från ett konstgalleri i Stockholm. Men att stjäla värdefull konst är sällan en bra idé, och om tjuven inte är väldigt välorganiserad kan verken återfinnas. Det menar polisintendenten Maria Ellior som är specialiserad på kulturarvsbrott.

Konstgalleriet Couleur på Östermalm i Stockholm utsattes för ett inbrott i januari 2020. Enligt galleriets ägare har flera verk av Salvador Dalí stulits. Hur sannolikt det är att konsten, som är värd miljonbelopp, återfinns beror bland annat på vilken sorts konsttjuv det rör sig om.

– Det finns olika sorters gärningsmän vid konststölder, säger Maria Ellior, polisintendent och nationell samordnare för kulturarvsbrott på polisens Nationella operativa avdelning.

1. Den ogenomtänkte

Dels finns de mindre välplanerade brotten, som verkar ha genomförts på ingivelse, för att gärningsmannen fått kännedom om verkens värde. Riksregalierna som stals i Strängnäs domkyrka är ett exempel på när tjuvar kan ha tagit föremålen utan att egentligen veta vad de ska göra av dem.

– I det fallet verkade det vara bristfällig planläggning, säger Maria Ellior.

Värdefull konst efterlyses ofta internationellt och det är inte ovanligt att bilder på samtliga verk finns hos Interpol. Det kan göra verken mer svårsålda, och i fallet med de stulna riksregalierna återfanns de också senare, dumpade i en soptunna. 

– Det skulle inte förvåna mig om Dalí-skulpturerna dyker upp på första sidan hos Interpol, där var och en kan se att de är stulna och efterlysta, säger Maria Ellior.

2. Specialisten

En annan sorts konsttjuv är raka motsatsen, välplanerad och med ett stort nätverk. Stölderna på Thielska galleriet år 2000 ser ut att vara ett exempel på när stölden varit noga planerad. Rånarna rymde i bil och ska ha haft en båt väntande. Det sammanlagda värdet är uppskattningsvis 25–30 miljoner kronor och inga av verken har återfunnits i dag.

– För att det ska vara någon idé att stjäla dyrbar konst så måste man veta att man kan få någon avsättning för den och det är ganska komplicerat. Du bör ha ett nätverk av kriminella med hälare och som är specialiserade på detta , kanske redan ha en beställare när brottet begås.

Hur sannolikt är det att återfinna stulen konst? 

– Polisen har lyckats att få tillbaka stulen konst i många fall, så det ska man inte utesluta, säger Maria Ellior. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.