I en intervju i Svenska dagbladet den 9 maj efterlyste Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, en extern oberoende utredning sedan det framkommit att en reporter på Ekot hade en personlig relation med en utpekad islamist som hon rapporterat om.
Dagen därpå fick Agrell medhåll från Mikael Oscarsson (KD) och Linus Bylund (SD).
Under tisdagen svarade Sveriges Radios vd i samma tidning:
”För mig är det rent principiellt helt uteslutet att medverka till något slag av extern utredning av våra redaktionella processer, detta av hänsyn till medarbetare men framförallt av hänsyn till alla våra uppgiftslämnare.”
Svagt politiskt intresse
Kulturnyheterna har frågat partiernas representanter i kulturutskottet om deras partier vill se en extern utredning. Intresset för en sådan är svalt, men SD sticker ut svarar som enda parti ”ja” på frågan ”Kräver ditt parti en oberoende utredning?”.
Partiet vill dock inte påverka det redaktionella arbetet. Aron Emilsson (SD), skriver att i och med att Sveriges Radio klassas som skyddsobjekt ”är det inte orimligt att SÄPO eller annan aktör granskar vilka risk- och sårbarhetselement som finns”.
Per Lodenius (C):
”Det är en fråga för bolaget självt att hantera. SR har också ett sändningstillstånd att förhålla sig till.”
Christer Nylander (L):
”För egen del vill jag, även om detta är en allvarlig händelse, vara försiktig med att som politiker kräva externa granskningar av hur ett reportage kommit till eller på vilka grunder en journalist anställs och avskedas.”
Pernilla Stålhammar (MP):
”Miljöpartiet driver inte frågan om en oberoende utredning. Här krävs försiktighet eftersom staten ska hålla armlängds avstånd och värna Public Service fristående ställning.”
Moderaternas pressekreterare Hanna Strömberg:
”Det är mycket allvarliga uppgifter som kommit fram – det är Sveriges Radios sak att avgöra hur de ska hanteras”.
Lawen Redar (S):
”Vi tycker att händelsen är allvarlig men att åtgärder uppenbart har vidtagits vid kännedom. Mot bakgrund av detta kräver vi ingen oberoende utredning.”
Aron Emilsson (SD):
”Vi avfärdar inte att det finns skäl för en ordentlig genomlysning och utredning om vad som skett, hur det kunnat ske och hur man kan förebygga att skyddsobjekt som Sveriges radio skyddas från otillbörlig infiltration.”
Vasiliki Tsouplaki (V):
”Vi ser inte att det behövs en oberoende utredning utifrån en information vi tag del av genom media.”
Roland Utbult (KD):
”Frågan om oberoende utredning hamnar under försvarspolitiska och säkerhetspolitiska aspekter och bör ställas till partiets representanter inom det området.”